Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žena se těšila na narození dcery: Mezitím musela řešit nádor velikosti grapefruitu hned u srdce!

Autor: rix - 
9. ledna 2023
20:04

Novopečená maminka Zoe Plastirasová z Velké Británie tvrdí, že její nenarozené dítě jí vlastně zachránilo život. Kvůli nežádoucím příznakům, které připisovala probíhajícímu těhotenství, se dostala k lékaři. Tam ji ale čekal obrovský šok a boj nejen o čas, ale i o život. 

Do nemocnice se Zoe nejprve dostala úplně náhodou. Trpěla problémem s dušností, a tak se radši vydala na kontrolu k lékaři. Tam ale po nezbytných procedurách přišla zpráva, která by ji ani ve snu nenapadla. Doktoři díky rentgenu zjistili, že má u srdce poměrně velký nádor. 

Lékaři se nejprve zdráhali drastickou zprávu ženě sdělit. „Zeptali se mě, kolik toho chci vědět, tak jsem odvětila, že všechno,“ vzpomínala Zoe. Tehdy se dozvěděla, že má u srdce nádor velikosti grapefruitu. „Byl to hrozný den,“ potvrdila deníku Mirror.

Nastalo zásadní dilema. Zasahovat do těla než se dítě narodí, nebo raději počkat? Lékaři nakonec přistoupili k tomu, že invazivní procedury zahájí až po porodu. Měsíc po narození dcery Ofélie podstoupila Zoe biopsii a od nového roku zahájila léčbu za pomoci chemoterapie. 

Vizážistka Zoe vzpomíná na časy před porodem jako jedny z nejhorších v životě. „Strašně jsem se bála, jakou léčbu budu potřebovat,“ svěřila se. „Nejdřív mi řekli, že mi budou muset operovat hrudník, to jsem úplně zkameněla,“ přiznala Britka. 

Pokud by lékaři přistoupili k operaci, po dobu zotavování by své dítě nemohla zhruba tři měsíce vidět. „Proplakala jsem množství slz,“ zoufala si. Nakonec odborníci přistoupili k chemoterapii, se kterou se v současné době léčí. Jestli bude úspěšná, ukáže až čas. „Dost se mi ulevilo, ale jsem smutná, že jsem přišla o své krásné dlouhé vlasy,“ uvedla. 

„Chci, aby lidé věděli, že pokud si všimnete něčeho, co je ve vás odlišné, i když je to malé, nechte si to zkontrolovat, pokud to přetrvává,“ uvedla s tím, že je teď o to vděčnější za čas strávený s novorozenou dcerou. „Bála jsem se smrti. Ať mi udělají cokoli, ale musím tu být se svou dcerou,“ dodala. 

Video  Průvodkyně rakovinou prsu  - FN Ostrava
Video se připravuje ...

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi