Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nedostatek antibiotik v Česku: Válek přišel s krizovým plánem. Kde léky sežene?

Autor: ČTK, inf - 
4. ledna 2023
14:13

Pokud výrobci nezvýší dodávky antibiotik do ČR, je možné podle ministerstva zdravotnictví zajistit pro české pacienty i léky vyrobené původně pro cizí trhy. Dostupnost léků na horečku, které chyběly před Vánocemi, se podle ministerstva výrazně zlepšila. Na konci roku přišly statisíce balení, další desítky tisíc jsou plánovány na leden. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě po prvním jednání pracovní skupiny, která má dostupnost léků řešit.

„Momentálně se vzhledem k vysoké nemocnosti v populaci potýkáme s nedostupností některých léčiv, jedná se především o antibiotika. Zde jednáme o nápravě situace k tomu, aby léčiv byl na trhu dostatek,“ uvedl náměstek ministra Jakub Dvořáček. Podobně se před koncem roku zajistilo asi 300.000 balení dětského sirupu pro snížení horečky.

„V případě nemožnosti navýšení dodávek na straně výrobce je ministerstvo zdravotnictví připraveno využít všechny dostupné prostředky k vyřešení situace, včetně zajištění zahraničních alternativ a stanovení jejich mimořádné úhrady ze zdravotního pojištění po vzoru antivirotik proti covidu-19,“ dodal náměstek. Podle něho to umožňuje novela zákona o léčivech schválená na konci loňského roku.

Podle ministerstva nehrozí, že by pacient žádná antibiotika nesehnal, dostupné jsou vždy alternativy. Lékaři ale někdy místo takzvaně úzkospektrých antibiotik, která zasahují konkrétní typy bakterií, musí kvůli výpadkům základních léků typu penicilinu předepisovat širokospektrá. U nich hrozí likvidace i užitečných bakterií ve střevech nebo v dlouhodobém horizontu vznik bakterií proti antibiotikům odolných.

Odborníci upozorňují, že na viry, jako je chřipka nebo koronavirus, antibiotika nefungují a pacienti by je neměli po lékaři požadovat. Naopak předepisují se v současné době třeba na angíny nebo bakteriální zápaly plic.

Ministerstvo podle tiskové zprávy situaci na trhu s léčivy detailně monitoruje a připravuje komplexní řešení. Již dříve avizovalo novelu zákona o léčivech, která uloží výrobcům povinnost mít dvouměsíční zásobu. Věnuje se tomu podle MZd i EU pod vedením švédského předsednictví. Vliv má ale také panika, kdy lidé léky skupují do zásoby.

„Procesy související s dostupností léčiv řeší SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) každý den a veškeré informace sdílí s Ministerstvem zdravotnictví ČR. Vysoká nemocnost a výpadky dodávek trh s léčivy rozkolísaly. Situaci nyní může pomoci, když si každý z nás odnese z lékárny jen ty léčivé přípravky, které aktuálně potřebuje, a nebudeme si vytvářet velké zásoby léků, které třeba ani nespotřebujeme,“ uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Video  Jak je to s léky na Covid?  - Videohub
Video se připravuje ...

ad-ga ( 9. ledna 2023 09:56 )

8.1. říkali v televizi, že léky chybí po celé Evropě, protože se hromadně vyváží do Číny , Indie a na Ukrajinu. Válek by měl jít konečně od válu a pustit na ministerstvo někoho kompetetního.

jajas ( 6. ledna 2023 11:40 )

Proč by měl premiér řešit uprchlíky, na to tam má snad dost ministrů a jejich poskoků...a s Válkem by měl taky už něco dělat. Ten se nějak zdejchl a k problematice nedostatku léků mlčí......

UFO1 ( 6. ledna 2023 10:29 )

I tomu lze věřit, nemocnice a ambulance také čelí návalu ukrajinských uprchlíků a nestíhají,kvalita klesá,to by měl řešit premiér,ale on zastupuje ČR navenek za prezidenta

UFO1 ( 6. ledna 2023 10:25 )

Léky nejen chybí,ale mění se i jejich složení ,to je také problém,ale chybí lékaři, a to už všechny obory. Zadarmo si vystudují a pláchnou do světa , měly by se vrátit umístěnky, povinně odsloužená leta v ČR,a to i po atestacích,nejen rýžování penízků a nákupy nemovitostí.

hejhej ( 5. ledna 2023 20:06 )

jajas:
Spíše to vypadá, že se léky posílají zdarma na Ukrajinu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa