Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Adámek uškrcený pod Sněžkou, Anička Janatková a další: Tyhle pohřešované děti se už domů nevrátily...

  • Autor: VaB - 
    10. 1. 2023
    05:00

    Vražda i smrt naprosto nevinného dítěte vždy zasáhne kromě příbuzných i vyšetřující kriminalisty a veřejnost. Nejinak tomu bylo i v tom posledním tragickém případu z Krkonoš, kdy matka podle policistů zřejmě uškrtila svého syna Adámka (†3) a následně spáchala sebevraždu. Případů, kdy bylo pohřešované dítě navzdory všem snahám nakonec nalezeno mrtvé, je bohužel v nedávné minulosti více.

  • 1.Kristián Červeňák

    Nové Dvory-Ovčáry, 22. března 2007

    Dva chlapci (4 a 13) si na Kutnohorsku hráli na vojáky. Nevinná hra se ale zvrtla a starší z chlapců, mentálně retardovaný, svého příbuzného při hraní utopil v potoce.

    Zřejmě kvůli své mentální retardaci ani nevěděl, co udělal. Následně se v okolí tamní romské osady rozjelo velké pátrání, které mělo po několika hodinách velice smutný konec. Čtyřletého Kristiána Červeňáka našli mrtvého jen pár set metrů od rozpadlého cukrovaru, kde rodina bydlela.

    Případ nakonec policie uzavřela kvůli nízkému věku pachatele. „Přestože šlo o ublížení na zdraví, podezřelá osoba není pro svůj nízký věk trestně odpovědná," uvedlo tehdy k případu státní zastupitelství. Tehdy třináctiletý Pavel F. skončil v Ústavu sociální péče. Podle tehdejšího vyjádření ředitele neuměl ani otočit kohoutkem na vodu, byl sociálně zanedbaný…

    Zavražděný Kristán Červeňák. Zavražděný Kristán Červeňák. | Blesk

  • 2.Románek Červeňák

    Mečín, 17. dubna 2007

    V menší obci na Klatovsku se rozjela obrovská dvoudenní pátrací akce po tříletém Románkovi Červeňákovi. Pátrání bohužel dopadlo tragicky – chlapce našli zastlaného pod gaučem ve sklepě tamního zámečku, kde žil se svou rodinou.

    Média tehdy uváděla, že byl pohlavně zneužitý a následně uškrcený. Policie tehdy počítala s variantou, že vrah pochází přímo z rodiny. Doufala v nález vrahovy stopy DNA, pachatele se jim ale nikdy nepodařilo chytit a odsoudit.

    Rodiče mrtvého chlapečka nechtěli žít v domě, kde jejich dítě někdo zavraždil. Navíc se báli toho, že vrah může být stále poblíž. Odstěhovali se proto do domu, kde před nimi bydlel manželský pár, který své děti prodával německým pedofilům k sexu…

    Zavražděný Románek Červeňák. Zavražděný Románek Červeňák. | Blesk: Zbyněk Schnapka

  • 3.Honzík Rokos

    Ústecko, 28. prosince 2007

    Tatínek Roman Rokos v srpnu 2007 získal do své péče svého syna, tehdy pětiletého Honzíka Rokose z Tábora. S tím se zřejmě odmítla smířit chlapcova matka Antonie Stašková, která soudní rozhodnutí odmítla respektovat a dítě sebrala a odjela s ním i se svým přítelem Pavlem Greplem.

    Následně se rozjela pátrací akce, která měla skoro až celorepublikový dosah. Se svým tehdejším přítelem opustila byt v Chebu a vyhledávala příležitostná ubytování na všech možných místech. Ve třech občas přespávali i v autě.

    Na konci roku, 28. prosince, Antonie s Pavlem přespávali v autě u bývalého kravína v Českých Zlatníkách. Když je kontrolovali strážníci, zjistili, že je Grepl v celostátním pátrání. Chvíli na to je ale čekalo něco horšího – za zadními sedadly objevili tělíčko zavražděného Honzíka. Byl mrtvý už tři týdny.

    Podle soudu se Stašková pokusila Honzíka zabít vpíchnutím vzduchu injekční stříkačkou do žil. To se ale nepovedlo. Odvezli ho proto do lesa mezi obcemi Žďárky a Strážky na Ústecku. Grepl vykopal hrob, matka pak syna dvakrát bodla nožem do hrudi. Ani tak chlapce okamžitě nezabili, ten sténal, naříkal… Nakonec ho Grepl uškrtil. Měli připravený i hrob, kam ho chtěli schovat, opakovaně ho ale vytáhli ven.

    Soud v lednu 2009 poslal Antonii Staškovou na 24 let do vězení, jejího přítele Pavla Grepla na 20 let. Už v době, kdy syna unesla, tvrdila, že ho radši zabije, než aby ho vrátila otci.

    2008 Honzík Rokos (†5) - Honzíka unesla v květnu 2008 jeho matka Antonie Stašková, aby se pomstila jeho otci Janu Rokosovi. Ten po Honzíkovi i s policií pátral několik měsíců. V prosinci byl chlapec nalezen zavražděný v kufru auta Staškové a jejího přítele. 2008 Honzík Rokos (†5) - Honzíka unesla v květnu 2008 jeho matka Antonie Stašková, aby se pomstila jeho otci Janu Rokosovi. Ten po Honzíkovi i s policií pátral několik měsíců. V prosinci byl chlapec nalezen zavražděný v kufru auta Staškové a jejího přítele. | Archiv Blesku

  • 4.Jakub Šimánek

    Havlíčkův Brod, 4. května 2008

    Nebezpečný deviant Antonín Novák obcházel v Havlíčkově Brodě dětské hřiště a předstíral, že si fotí ptactvo. V tu chvíli ale vyhlížel chlapce, kterého by mohl vylákat na ubytovnu a tam ho znásilnit. A plánoval daleko horší čin.

    Pedofilovi se bohužel podařilo nalákat devítiletého Jakuba Šimánka na počítačové hry. Na ubytovně se s ním podíval na pohádku Mrazík a začal ho osahávat. Nakonec ho přinutil se svléknout a znásilnil ho. „Nijak jsem mu nevyhrožoval, řekl jsem, že budeme dělat to, co dělají dospělí,“ uvedl Novák před soudem. Novák podle svých slov chtěl Jakuba  odvést na kraj lesa, aby měl dost času na útěk, chlapec mu ale začal vyhrožovat, že vše řekne rodičům. Deviant Jakuba ze strachu před prozrazením uškrtil.

    Nedlouho na to Jakubova maminka ohlásila jeho zmizení. Hasiči, policisté, psovodi, potápěči, vrtulník s termovizní. Ti všichni se snažili Jakuba najít živého, tehdy už byl bohužel mrtvý. Chlapcovo tělo našli až měsíc po vraždě půl kilometru za Havlíčkovým Brodem, kde byl zahrabaný pod větvemi a listím.

    Slovák Antonín Novák byl chvíli na to zadržen a poslán do vazby. Tehdy vyplulo na povrch, že už byl za pohlavní zneužívání nezletilých čtyřikrát odsouzen. Byl ve vězení, chodil na ambulantní léčbu, tu ale přerušil. Před soudem se Novák ke všemu přiznal. „Budu toho litovat do konce života, neměl jsem to udělat,“ řekl. „V případě, kdyby existoval trest smrti, tak věřím, že dostane trest smrti. To je můj názor,“ řekl tehdy novinářům Novákův obhájce. Nakonec dostal doživotí, to si odpykává v Česku.

    Bestiální vrah a pedofil Antonín Novák zavraždil devítiletého Jakuba. Bestiální vrah a pedofil Antonín Novák zavraždil devítiletého Jakuba. | archiv Blesku

  • 5.Anička Janatková

    Praha, 13. října 2010

    Asi neznámější případ zmizení a vraždy nezletilé dívky. Anička Janatková se ztratila začátkem října cestou ze školy v pražské Troji, bylo jí tehdy devět let. Když dívenka nedorazila ze školy domů, rozjela se pátrací akce. Postupně po školačce pátrala policie, hasiči i armáda.

    Policie brzy našla její batoh, šest dní na to na základě získané stopy DNA zadržela kriminálka Otakara T. Muž byl recidivista, seděl i ve vězení. Soud jej ale odmítl vzít do vazby. Vyšetřování dlouho nikam nevedlo, zmizení mělo na starosti pražské oddělení vražd spolu s dalšími odděleními, případ vyšetřoval i plukovník Josef Mareš z mordparty.

    Ostatky policie našla až po více než pěti měsících v pražské Troji. Místo předtím sice několikrát kriminalisté prohledávali, nicméně podle informací policie nebylo ve schopnostech psů ho najít, protože bylo hluboko pod povrchem. Nález se povedl až při zkoušení nové technologie na pátrání osob, přispělo k tomu i teplé počasí. Svůj podíl měla i divoká zvěř, která tělo částečně poodhalila. Kde přesně se dívka našla, není dodnes jasné.

    Jediný podezřelý byl Otakar T., který 21. března 2011 spáchal ve vazební věznici, pět dní po nálezu ostatků, sebevraždu. Byl obviněn z vraždy, znásilnění a dalších 17 trestných činů. Případ se tak podařilo vyšetřit, ale potrestat pachatele už ne. Pro Mareše to byl jeden z nejsmutnějších případů, které vyšetřoval.

  • 6.Týrání kojence

    Radvanice, 9. března 2012

    Marie F. z Hradecka ohlásila začátkem března únos svého několikaměsíčního kojence. Byla to ale lež, zřejmě chtěla policii zmást. Její dítě bylo ve skutečnosti mrtvé. Kojence matka před smrtí několik měsíců týrala a mlátila. Dítě mělo na těle i hlavě modřiny, mlátila ho pěstmi po celém těle…

    Zřejmě si tím vybíjela zlost, kterou měla na svého manžela, který ji nutil k prostituci. Když se jim syn narodil, dali ho k adopci, ale po dvou týdnech si ho vzali zpět – ne že by se jim zželelo miminka, chtěli pobírat přídavky.  

    Sama matka si v dětství prošla týráním a dětským domovem. Z předchozích vztahů měla další dvě děti, v době úmrtí kojence silně zanedbané a opožděné. Třetí dítě, které mlátila hlava nehlava, nakonec zemřelo na syndrom náhlého úmrtí.

    Po jejím posledním útoku dítě zvláštně chrčelo. Bestiální matka ho vrátila zpět do postýlky a šla spát. Druhý den ráno bylo mrtvé. Místo toho, aby dítěti vypravila slušný pohřeb, ho pohodila v lese nedaleko Radvanic a pak nahlásila jeho únos. Nakonec bylo po náročném pátrání nalezeno, od soudu odešla s šestiletým trestem vězení.

    Policie na místě činu v Radvanicích. Matka Marie F. tam v lese pohodila tělíčko miminka. Policie na místě činu v Radvanicích. Matka Marie F. tam v lese pohodila tělíčko miminka. | Blesk: Karel Kopáč

  • 7.Eliška Kožnerová

    Klášterec nad Ohří, 9. září 2014

    Za vraždu a znásilnění poslal soud do vězení Romana Kalužíka. V září zabil svou neteř Elišku Kožnerovou (†9) chvíli poté, co vyšla ze školy v Klášterci nad Ohří. Podle vyšetřovatelů si svůj čin dopředu naplánoval, dívku chtěl původně vylákat do neobydlené oblasti s tím, aby ji znásilnil a zavraždil.

    Společně skutečně odešli, v lesíku si pak dívenka potřebovala odskočit na záchod. „Řekla, že potřebuje čurat a abych se otočil. Já řekl, že o nic nejde, je to jen čurání. Ona řekla, že to řekne babičce a na policii, že jsem se na ni koukal. V afektu jsem jí řekl, aby se svlékla,“ líčil ve své výpovědi Kalužík. Během hádky ji dal facku a způsobil menší zranění.

    A zřejmě pohled na krev a obnaženou dívku mohl uvolnit skrytou sexuální deviaci. Následně devítiletou neteř povalil do křoví, poté ji škrtil a znásilnil. K sexu došlo ještě před dívčinou smrtí. Po vraždě odešel k bývalé přítelkyni, se kterou měl syna a s tím si hrál. Pak se vrátil na místo činu, aby si ověřil, že je dívka opravdu mrtvá. To dobou ji hledala policie. Vrah se nebál před školou zapálit svíčku na její památku.

    Vrah Roman Kalužík zavraždil svou devítiletou neteř Elišku. Vrah Roman Kalužík zavraždil svou devítiletou neteř Elišku. | Blesk: Jana Ulrichová, facebook

  • 8.Tělíčko našli ve vodě

    Uherský Brod, 1. května 2019

    Tragicky skončilo pátrání po teprve tříletém Ivánkovi z Uherského Brodu. Ztratil se v úterý večer ze zahrady rodinného domku, do pátrání po chlapečkovi se zapojila i policie s vrtulníkem, psovodi a hasiči.

    Pomoc nabízela i veřejnost, stovky lidí se chtěli do pátrání přidat. Kromě těch z okolí i lidé z celé republiky. Nakonec pátrání skončilo tragicky. Tříletého Ivánka našli mrtvého policejní potápěči v zarostlém úseku řeky Olšavy druhý den odpoledne. Zhruba 650 metrů od bydliště.

  • 9.Smrt Tadeáška

    Hořín, 29. května 2020

    Matka čtyřměsíčního Tadeáška z Hořína na Mělnicku volala na linku 158 s tím, že jí při odpoledním odpočinku u Labe někdo unesl syna. Opět se rozjela pátračka, zapojen byl vrtulník, policisté, hasiči.

    První den se miminko nepodařilo najít, druhý den však musela kriminálka konstatovat smutné zprávy. Dítě se našlo, bohužel mrtvé. Matka a její partner hodili mrtvého kojence do řeky, předtím zemřel na syndrom náhlého úmrtí.

    Celý únos si proto vymyslela proto, aby zakryla synovo úmrtí, ke kterému došlo o několik dní dřív. Pitva prokázala, že dítě nebylo zavražděno. Matka s přítelem zřejmě nevěděla, co dělat. Soud ji poslal na pět let do vězení.

    Video  Policisté našli tělo Tadeáška (†4 měs.)  - Aktu.cz
    Video se připravuje ...

  • 10.Adámek C.

    Pec pod Sněžkou, 28. prosince

    Posledním a velmi sledovaným případem je vražda tříletého Adámka z Pece pod Sněžkou. Jeho matka Jana K. (†40) s ním vyrazila do hor. Ve středu 28. prosince ale svého syna na cestě od Růžové hory na Portášky zřejmě uškrtila a sama pak spáchala sebevraždu.

    Video  Pátrání po Janě a Adámkovi v Krkonoších  - Policie ČR
    Video se připravuje ...

    I tady se rozjížděla velká pátrací akce. Policie po zmizelé dvojici pátrala tři dny, v posledním dni se do hledání zapojilo na 120 horských záchranářů a policistů. Žena s dítětem zmizela za podivných okolností, před hotelem zůstalo její auto, v pokoji osobní věci.

    Za tragédií může stát i fakt, že právě v onen osudný den měla svého syna vrátit do péče otci. Ten ho totiž dle rozhodnutí soudu údajně získal do své péče. Policie to ale zatím nepotvrdila.

    Pátrání po Janě (†40) a Adámkovi (†3) skončilo tragicky. Pátrání po Janě (†40) a Adámkovi (†3) skončilo tragicky. | Policie ČR

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání