Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smetánka slavila: Havlová, Pekarová i premiér Slovenska na koncertě k výročí založení Česka

Aktualizováno -
2. ledna 2023
22:17
Autor: ČTK, Mii - 
2. ledna 2023
21:00

Den plný politických sešlostí dnes zakončil slavností koncert České filharmonie v pražském Rudolfinu. Úřad vlády ČR jej zorganizoval k 30. výročí založení samostatné České republiky a hosté byli skutečně exkluzivní. Nechyběl premiér Petr Fiala (ODS) s jeho předchůdci, kteří předtím společně povečeřeli, ale ani slovenský premiér Eduard Heger a další vysoce postavení ústavní činitelé. Zato prezident Miloš Zeman nedorazil.

Mezi posluchači zasedli například představitelé obou parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která přivedla svého manžela. Přišli také ministři, například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), ministr kultury Martin Baxa (ODS) či ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Nechyběli ani senátoři, mezi hosty byli mimo jiné Jiří Drahoš a Jan Pirk. Koncert si přišla poslechnout i herečka Dagmar Havlová, exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) nebo prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Samozřejmostí pak byli bývalí premiéři jako Andrej Babiš (ANO), Mirek Topolánek, Jiří Rusnok nebo Jiří Paroubek, kteří před koncertem společně večeřeli v Kramářově vile.

Fiala: Máme co slavit

„Společnou prací se slovenskými přáteli se nám podařilo zachovat všechno dobré, co ve společném státě existovalo,“ řekl Fiala v úvodním vystoupení. Ocenil to, že Česko a Slovensko si navzájem pomáhají, například v Severoatlantické alianci, a využívají toho, že si vzájemně dobře rozumějí. Ke Slovensku podle premiéra cítí mimořádnou blízkost i lidé, kteří někdejší federaci obou nyní samostatných států nezažili - a tento postoj je podle Fialy potřebné rozvíjet i do budoucna.

Velmi dobře chápeme, že společně jsme silnější, uvedl Heger. Česko a Slovensko si podle něho zachovaly bratrské pouto, mezi oběma zeměmi existuje jazyková a kulturní blízkost i silné rodinné vazby.

Video  Fiala o večeři století: Proč se rozhodl pozvat všechny české premiéry?  - ČTK
Video se připravuje ...

Česká republika je podle Fialy silnější, bohatší, poučenější a zkušenější než v roce 1993, kdy se společný stát Čechů a Slováků rozpadl. „Máme co slavit, máme být společně na co hrdí,“ dodal. Podle něj se v Česku za uplynulých 30 let výrazně posílila občanská společnost, takže lidé neváhají pomoci obětem ničivých přírodních katastrof či války.

Česká filharmonie zahrála pod taktovkou svého šéfdirigenta Semjona Byčkova před Dvořákovou devátou symfonií Z Nového světa také skladatelovu předehru Karneval. V úvodu akce zazněly česká a slovenská hymna.

Kdo všechno dorazil? Podívejte se v naší galerii:

Jirik-ta ( 4. ledna 2023 05:57 )

A co slavili?
Prezidentský kandidát přednesl netradiční novoroční projev, chce odvolat vládu. (
Jaroslav Bašta)(ac24)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa