Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zdražování hlásí už i cestovky: Kolik si Češi připlatí za dovolenou u moře a na horách?

Autor: ČTK - 
2. ledna 2023
13:10

Ceny většiny zájezdů v roce 2023 by měly zůstat na podobné úrovni jako loni. Pokud zdraží, maximálně o sedm až deset procent. ČTK to řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Na jaře u Čechů vedou podle oslovených prodejců především pobyty u moře, mnozí klienti cestovních kanceláří ale vyrazí také na hory.

„Neočekáváme nějaké zásadní zdražování, které bychom měli cíleně naplánované,“ řekl ČTK mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk. Částku, kterou klienti za zájezd zaplatí, podle něj ovlivňuje zejména cena paliv, která nyní ale není tak vysoká jako loni v létě. Loni zájezdy zdražily proti době před epidemií covidu do deseti procent, uvedl mluvčí a doplnil, že v nadcházejícím období jsou nejvíce obsazené zájezdy v období jarních prázdnin a zájem je především o destinace jako Spojené arabské emiráty, Omán, Kapverdské ostrovy nebo Egypt. Část klientů podle mluvčího vyrazí také do hor. Z nich vedou italské Alpy a střediska Val di Fiemme či Santa Caterina, uvedl Bezděk.

Cestovní kancelář Bluestyle letos zdraží zájezdy podle mluvčí Ilony Topolové o jednotky procent. „Záleží však na destinaci, hotelu, vybraných službách a také termínu, kdy klient svoji dovolenou uskuteční,“ řekla ČTK mluvčí.

Podle Topolové je letos o jarní zájezdy vyšší zájem než loni, proto se cestovní kancelář rozhodla kapacity v některých destinacích navýšit. Češi v tomto období mimo jiné míří do Tuniska, na Kypr nebo na některé řecké ostrovy a stále více klientů preferuje kombinaci pobytové a aktivní dovolené, uvedla Topolová. Nejvyšší zájem je podle ní o lodní výlety s potápěním, návštěvu akvárií či památek.

Zájezdy cestovní kanceláře Invia v tomto roce zdraží maximálně o desetinu, u některých nabídek ceny ale zůstanou na stejné úrovni jako loni, protože je má firma zafixované na delší období, řekla ČTK mluvčí Jiřina Ekrt Jirušková. O jarní zájezdy podle ní mají lidé zájem, vyrážejí na ně nejen o jarních školních prázdninách, ale také o velikonočních svátcích a nejčastěji volí zahraničí, konkrétně Egypt, Turecko či Řecko. Na hory jedou hlavně do Rakouska a Itálie. „V ČR má jarní dovolenou zarezervováno asi šest procent zákazníků, polovina z nich vyrazí na lyže,“ řekla Jirušková a doplnila, že nabídka zájezdů zůstává stále poměrně široká.

Ceny Čedoku budou letos na podobné úrovni jako loni, letní pobyty zdraží o jednotky procent, uvedla mluvčí Kateřina Pavlíková. Loni si podle ní klienti více vybírali dražší a luxusnější dovolené v exotice a připláceli si za služby. Letošní jarní pobyty jsou zatím obsazené ze 60 procent, uvedla. Proti předcovidové sezoně je třikrát vyšší zájem o poznávací zájezdy, například v evropských metropolích. „Asi 70 procent klientů na jaře vyrazí k moři, k oblíbeným destinacím patří Kanárské ostrovy nebo Madeira,“ řekla Pavlíková.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Egyptě?  - Videohub
Video se připravuje ...

Lubica258 ( 8. prosince 2023 21:13 )

My ten rozdíl v ceně moc nepociťujeme. Jezdíme totiž s karavanem, máme veškeré vybavení a vařič z http­s://ww­w.na­ture­hikec­z.cz/ , takže jsme v kempu soběstační. Ještě bych chtěl pořídit na karavan soláry a bude to úplně dokonalý. Na oběd do restaurace jdeme tak jednou, maximálně dva krát za celou dovolenou .

krapotkin ( 3. ledna 2023 18:46 )

Jen ať zdražují. Jezdím vždy bez nich, vyjde to levněji a občas si užiju s paní domácí, když ten její není doma.

Zobrazit celou diskusi