„Ztratila se trikolorní sheltie slyšící na jméno Melo. Zaběhla se 31.12. zhruba půl hodiny před půlnocí po tom, co se lekla petardy. Pejsek běžel ze Žižkova do lesoparku Krejcárek a naposledy byl spatřen před půlnocí, jak běží přes most na Krejcárku směr Palmovka. Běžně je extrémně společenský, ale vzhledem k stresu bude nyní pravděpodobně plachý. Má na sobě hnědé kšírky a je označen známkou s telefonním číslem a je čipovaný.“ Taková zpráva se objevila v prvních hodinách nového roku na Facebooku v sousedské skupině obyvatel Libně a ve stejném znění také na plakátech v Praze. 

Hledá se pes.
Autor: int

Zoufalý majitel není jediný, kdo kvůli silvestrovským oslavám přišel o svého čtyřnohého mazlíčka. „Na silvestra jsme přijali sedm psů, šest z nich už se vrátilo majitelům, jeden nám tu zůstává. Dále ale majitelé během oslav příchodu nového roku nahlásili dalších 17 ztrát zvířat, o nichž však dosud nemáme informace,“ popsal Blesku vedoucí útulku v Praze-Troji Václav Steinbauer. 

Dodává ale, že takových případů bude nejspíš mnohonásobně víc. „Lidi často nenapadne, aby zavolali do útulku. Do Prahy na Silvestra míří také spousta mimopražských, kteří s sebou třeba vezmou pejska a ten se jim kvůli petardám zaběhne,“ uvádí. „Pokud se někomu zvíře ztratilo, nebo jej našel, je nejlepší, aby to dal útulku na vědomí. Vedeme tu ztráty i nálezy, jsme schopni i zprostředkovat kontakt – někdo psa ztratí, někdo jiný ho najde, takto se už domů vrátila spousta psů,“ říká. 

Každé zvíře, které útulek přijme, ať už je to pes, či kočka, se objeví na webových stránkách útulku. I lidé, kteří své mazlíčky nemají označené, si je tak mohou poznat podle fotky a mohou si pro ně do útulku přijet. 

Letos bez úrazů

Steinbauer také připomíná, jak nesmírně stresující pro zvířata výbuchy petard jsou. „Lidé to často podcení. Když něco bouchne, zvíře se často lekne, letí jako splašené a vůbec neví, co se s ním děje,“ říká. V minulých letech prý pravidelně docházelo také k vážným úrazům zvířat – pes se lekl petardy a pak vběhl pod kola auta či tramvaje. To se podle něj letos naštěstí nestalo. „Žádný větší úraz, který by potřeboval ošetření od veterináře, jsme letos výjimečně nezaznamenali,“ uvádí. 

Hlášených zvířat podle něj bude v prvních dnech nového roku přibývat, stává se podle něj, že lidé zvíře najdou, vezmou si ho domů a teprve později v pracovním týdnu začnou situaci řešit. 

Klid v Brně

To v Brně byla situace o poznání klidnější, útulky zvýšený počet ztracených nebo opuštěných zvířat vůbec nezaregistrovaly. „Tento trend trvá už poslední tři čtyři roky. Lidé jsou poučení, mají pro své mazlíčky často sedativa a připraví se na rachejtle dopředu,“ řekl Blesku pracovník největšího útulku pro ztracená zvířata v Brně. Během Silvestra či nového roku tak v brněnském útulku neřešili žádné mimořádnosti.

„Objevují se každoročně tak jeden až tři psi, co se utrhnou z vodítka. Za pár hodin si pro ně zpravidla přijde majitel,“ svěřil se službu konající strážník, který na útulek dohlíží. V útulku ani neregistrují žádná „vrácená vánoční“ zvířata. Brněnský útulek byl vybudován městem Brnem a provozuje jej městská policie. Současně v něm může být umístěno až 205 psů a 78 koček. Součástí útulku je i veterinární ordinace.

Video
Video se připravuje ...

V rámci oslav silvestra 2022 napadla skupinka mužů policistu v centru Prahy. (31. prosinec 2022) David Malík

Fotogalerie
73 fotografií