Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zeman načal nový rok udělením medaile: Prezident za hrdinství vyznamenal zemřelého dobrovolného hasiče

Autor: ČTK, swp - 
1. ledna 2023
10:00

Prezident Miloš Zeman dnes udělil medaili Za hrdinství in memoriam dobrovolnému hasiči Janu Dvořákovi, který na konci listopadu zahynul při požáru v Novém Boru - Arnultovicích na Českolipsku. ČTK to dnes sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Prezident republiky Miloš Zeman udělil při příležitosti řádového dne 1. ledna 2023 medaili Za hrdinství in memoriam, za hrdinství při záchraně lidských životů a značných materiálních hodnot Ing. Janu Dvořákovi, který jako dobrovolný hasič zahynul při požáru v Novém Boru - Arnultovicích při záchraně životů, zdraví a majetku druhých,“ uvedl mluvčí.

Tragédie při požáru v Novém Boru: Zasahujícího dobrovolného hasiče zabil zřícený strop. Tragédie při požáru v Novém Boru: Zasahujícího dobrovolného hasiče zabil zřícený strop. | HZS Libereckého kraje

Devětatřicetiletý Dvořák zemřel 30. listopadu při likvidaci požáru roubeného domu. Zřítil se na něj strop, svým zraněním přes snahu zdravotníků podlehl. V domě zemřel i další člověk, zřejmě spolumajitel stavení.

Za posledních deset let v České republice přišlo o život při zásazích u požárů šest dobrovolných a tři profesionální hasiči.

Prezident může udělovat státní vyznamenání v tzv. řádové dny, které jsou 1. ledna a 28. října. Většinou je k tomu využíván říjnový státní svátek, kdy se tradičně koná ceremonie na Pražském hradě. Pro Zemana je dnešek posledním dnem, kdy může vyznamenání udělit. V březnu mu skončí jeho druhý mandát.

Video  „Sbohem a šáteček“: Zeman v posledním poselství promluvil o zakomplexovaných nulách, chválil i káral vládu.  - TV Nova Official
Video se připravuje ...

JaNat ( 1. ledna 2023 18:11 )

Hasiči nemají lehké povolání, nasadí vlastní životy a když to takhle tragicky skončí je to víc než smutné.

JaNat ( 1. ledna 2023 18:09 )

Když tak čtu ty příspěvky tady, tak osobně bych Čechům vládnout nechtěla.

JaNat ( 1. ledna 2023 17:41 )

No mě víc děsí jestli bych se musela v budoucnu dívat na arogantní ksicht Pavla a jeho ledové oči, který si už mne ruce jak prospěje Amíkům a bude ozbrojovat.

JaNat ( 1. ledna 2023 17:40 )

Neumí se jinak prosadit, patří k těm kterým když dojdou argumenty začne urážet a vztekat se.

JaNat ( 1. ledna 2023 17:39 )

A tomu říkáš demokracie? Proč nazýváš hlupákem někoho kdo má jiný názor než ty? Ne nadarmo se říká: Jen hlupák si myslí, že má pravdu. Hlupák nazývá ostatní hlupákem. Hlupák je přesvědčen, že má pravdu, chytrý vždy pochybuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa