Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První miminka roku 2023: Které je tím úplně prvním? Souboj holčiček

  • Autor: ČTK - 
    Aktualizováno -
    1. 1. 2023
    12:36
    1. 1. 2023
    06:40

    Zatímco většina lidí na Silvestra vyhlíží příchod nového roku, pro mnoho nastávajících maminek byly minuty do půlnoci plné velkého očekávání z narození jejich vytoužených miminek. Která miminka kterých maminek budou mít v rodném listě datum 1. leden 2023 a které a kde se v Česku narodilo vůbec jako první novoroční?

  • 1.Praha

    První dítě letošního roku narozené v Praze je holčička Timea. Přišla na svět v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí devět minut po půlnoci. Holčička váží 3,2 kilogramu a měří 49 centimetrů. V ranních hodinách se narodily děti i v porodnici U Apolináře, ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Krči a ve Fakultní nemocnici v Motole. ČTK to zjistila dotazy v porodnicích.

    U Apolináře, tedy na Gynekologicko-porodnické klinice 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, se ve 04:14 narodil chlapec o váze 2,8 kilogramu.

    V Thomayerově nemocnici se první letošní dítě narodilo ve 04:50, je to chlapec.

    V Motole se v 05:24 narodila holčička Kira, jejíž maminka je z Ukrajiny. Holčička váží 2,9 kilogramu a měří 50 centimetrů.

  • 2.Jihočeský kraj

    Prvním letošním dítětem narozeným v jihočeských nemocnicích je Veronika Kopecká. Narodila se v jindřichohradecké nemocnici 13 minut po půlnoci. Váží 3200 gramů. "Maminka Jitka Kopecká přivedla na svět holčičku Veroniku. Na malou Verunku už se doma ve Dvorech nad Lužnicí těší tři sourozenci," uvedla Koželuhová.

    Druhým letošním jihočeským miminkem je chlapec Samuel Stanislav, který se v 00:35 narodil v Českém Krumlově. Doma v Kaplici má dva sourozence. ČTK to dnes řekla mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Kateřina Koželuhová.

  • 3.Vysočina

    Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině je Adéla. Narodila se v H. Brodě ve 02:45. Váží 2800 gramů. Druhým letošním dítětem narozeným v kraji je Magdalena, která přišla na svět ve 04:55 v jihlavské nemocnici. 

  • 4.Olomoucký kraj

    V Nemocnice AGEL Šternberk se osm minut po silvestrovské půlnoci narodila holčička Anička. Je prvním letošním novorozencem v Olomouckém kraji a  prvním miminkem Česka pro rok 2023. 

    Na svět přišla jen o minutu dříve než holčička Timea v Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském 

    "Maminka porodila holčičku Aničku o váze 2700 gramů a 45 centimetrů. Na malou slečnu se doma v Jívové na Olomoucku už těší dvouletý bratříček," řekl ČTK mluvčí Nemocnice AGEL Šternberk Adam Knesl.

  • 5.Moravskoslezský kraj

    První letošní dítě v Moravskoslezském kraji se narodilo v 00:20 v porodnici v Havířově. Holčička Natálie váží 3230 gramů a měří 48 centimetrů. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli mluvčí nemocnic v regionu.

    Prvním dítětem v krajské metropoli je rovněž holčička, která přišla na svět v 05:24 ve Fakultní nemocnici Ostrava a vážila 3270 gramů. První dítě v novém roce se narodilo už i v Městské nemocnici Ostrava, kde v 06:11 přišla na svět Martina, která vážila 2830 gramů a měřila 47 centimetrů.

  • 6.Středočeský kraj

    Ve středních Čechách se letos narodilo první dítě v nemocnici v Mělníku. Patricie přišla na svět v 01:33 a vážila 3750 gramů. Další děti se narodily v Mladé Boleslavi, ve Slaném a Kladně, šlo o chlapce. Další dívka přišla na svět v Hořovicích, zjistila ČTK od personálu nemocnic.

    "První narozené miminko v roce 2023 je holčička Patricie, váží 3750 gramů," řekla ČTK pracovnice mělnické porodnice.

    Druhé letošní středočeské dítě přivítali ve 02:27 v Mladé Boleslavi. "Jako první se narodil chlapec Damián," uvedla mluvčí nemocnice Hana Kopalová. Damián váží 2730 gramů a měří 45 centimetrů.

  • 7.Pardubický kraj

    Prvním dítětem roku 2023 narozeným v nemocnicích v Pardubickém kraji je Emma. Narodila se dnes v 05:17 v Pardubické nemocnici. Vážila 3,38 kilogramu. ČTK to řekla Karolína Frýdová z oddělení komunikace společnosti Nemocnice Pardubického kraje.

    Emma se narodila mamince Kateřině jako prvorozená. Při narození vážila 3,38 kilogramu.

    Prvním letos narozeným chlapcem v Pardubickém kraji je Milan, který se narodil mamince Lence v 07:37 v porodnici Orlickoústecké nemocnice. Při narození vážil 3,47 kilogramu.

    Milan však nebyl prvním novoročním miminkem narozeným v Orlickoústecké nemocnici. Již v 06:07 se v Ústí nad Orlicí mamince Denise narodila holčička Vanessa. Vážila 2,71 kilogramu.

    Prvním dítětem roku 2022 v Pardubickém kraji byla Dorotka. Narodila se 1. ledna 2022 v 06:47 v porodnici Orlickoústecké nemocnice v Ústí nad Orlicí.

  • 8.Jihomoravský kraj

    Prvním dítětem narozeným v roce 2023 na jihu Moravy se stal Lukáš, který se narodil v 01:11 ve Fakultní nemocnici Brno v bohunické porodnici. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. První dítě nového roku se ve FN Brno narodilo i loni, to ale bylo v porodnici na Obilním trhu, která pod FN spadá.

    "Lukášek se narodil v 01:11, při narození vážil přesně čtyři kilogramy a měřil 51 centimetrů," uvedla mluvčí. 

  • 9.Ústecký kraj

    První dítě roku 2023 v Ústeckém kraji je Josef Darvaš narozený ve 02:15 v Chomutově. Při narození vážil 2750 gramů a měřil 49 centimetrů. ČTK to dnes ráno sdělil Ivo Chrástecký, mluvčí společnosti Krajská zdravotní, pod níž chomutovská nemocnice patří.

    Josef se narodil mamince Denise Šrettrové z Chomutova. Na první letošní miminko čekali v 08:30 v nemocnici v Kadani na Chomutovsku.

  • 10.Liberecký kraj

    Prvním miminkem roku 2023 narozeným v Libereckém kraji je Melanie. Na svět přišla v Jablonci nad Nisou, další dvě děti se ráno narodily v České Lípě.

  • 11.Plzeňský kraj

    První letošní dítě v Plzeňském kraji se narodilo v 06:16 v porodnici Mulačovy nemocnici v Plzni. Chlapeček Matyáš váží 3450 gramů, jeho délku změří zdravotní sestry až v pondělí. Další čtyři porodnice v regionu na první letošní miminko čekají, zjistila ČTK.

    "Chlapeček je v pořádku. Maminka je prvorodička," řekla ráno ČTK Gabriela Štorkánová z gynekologicko-porodnického oddělení Mulačovy nemocnice. Dodala, že délku novorozence měří porodnice až druhý den po narození. Mulačova nemocnice dnes čeká další porody.

  • 12.Královehradecký kraj

    Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je Sebastian na Nový rok narozený 01:14 v porodnici v Trutnově. ČTK to řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová. Sebastian při narození vážil 3,21 kilogramu a měřil 47 centimetrů. Rodina novorozence je z Dolní Branné na Trutnovsku.

    První holčička v kraji se narodila v 06:38 v porodnici v Jičíně. Štěpánka vážila 4,36 kilogramu a měřila 54 centimetrů. Její rodina je z Městce Králové na Nymbursku.

    První miminka letošního roku se do dnešního rána narodila i ve zbývajících porodnicích nemocnic patřících kraji. V Náchodě se jako první narodil v 05:39 Filip a v Rychnově nad Kněžnou přišla na svět jako první v 07:31 Štěpánka.

    Ve státní Fakultní nemocnici Hradec Králové se do dnešního rána žádné miminko nenarodilo.

    Prvním miminkem roku 2022 v Královéhradeckém kraji byl Matyáš narozený 40 minut po silvestrovské půlnoci v porodnici nemocnice v Náchodě.

     

    Video  V Městské nemocnici v Ostravě si maminky po "císaři" mohu samy vytáhnout dítě z břicha.  - MN Ostrava
    Video se připravuje ...

JaNat ( 1. ledna 2023 16:49 )

Ty nebudou splácet ani své dluhy.

adinaha ( 1. ledna 2023 16:13 )

Ferko už nefrčí, teď jsou to jména jako Diego, Christiano, Nicolas apod.

Milan Vinický ( 1. ledna 2023 14:10 )

Přeji těm dětem vše nej, ale současně je mi líto třeba holčiček, na které budou nenávistně útočit různé Bruselem placené neziskovky, když se holka s vagínou a prsy označí za ženu a nebude mít žádné pochybnosti o svém genderu a dalších zvrhlostech.

krapotkin ( 1. ledna 2023 13:11 )

Je to jejich obživa. Nezáviď a š**kej taky. Jnak jsou tyto děti chudáci, protože budou splácet dluhy, které tato neschopná vláda nasekala a ještě naseká.

Zobrazit celou diskusi