„Prostřednictvím právního zástupce jsme 19. prosince 2022 obdrželi rozhodnutí ÚOHS a budeme proti němu podávat rozklad, neboť jej považuje za nesprávné a nepřezkoumatelné,“ uvedl v pondělí Hofman.

Z větší části jde o pokutu za regulaci systémem adresních míst podle již zrušených obecně závazných vyhlášek hlavního města. Za tuto již zrušenou regulaci je Praha pokutována opakovaně, kdy fakticky totožný skutkový stav byl z formálních důvodů rozdělen postupem ÚOHS do dvou správních řízení. „I proti přecházejícímu rozhodnutí obdrženému v říjnu 2022 byl právními zástupci hlavního města podán rozklad. V případě posledně obdrženého rozhodnutí bude postupováno obdobně,“ uvedl Hofman.

Nově se pokuta vztahuje i na vyhlášku platnou od ledna 2021, která namísto systému adresných míst zavedla úplný zákaz technických her na celém území města. Živé hry vyhláška zakazuje pouze v městských částech, které zakázaly hazard zcela. ÚOHS vadí, že výběr adresních míst, respektive městských částí nebyl proveden na základě objektivních, nediskriminačních a předem známých kritérií. S tím magistrát nesouhlasí, neboť úřad podle něj nepřihlédl k důvodům, které městské části k zavedení nulové tolerance hazardu vedly. „S tím hlavní město nesouhlasí, a proto proti rozhodnutí podá rozklad,“ dodal Hofman.

Za stejný postup byla v minulosti pokutována asi desítka radnic a obecních úřadů, pokuty se obvykle pohybovaly v řádech statisíců. Pokutu v minulosti dostaly třeba Děčín, Karlovy Vary, Česká Lípa nebo Varnsdorf.

Pokuty za loterijní vyhlášky v minulosti potvrdily jak krajský, tak Nejvyšší správní soud v Brně. Praha nyní může podat rozklad k předsedovi úřadu Petru Mlsnovi, pokud rozhodnutí prvního stupně potvrdí, bude mít možnost se bránit žalobou ke Krajskému soudu v Brně.

Video
Video se připravuje ...

Automaty v Praze. Aktu.cz

Fotogalerie
8 fotografií