Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muž objevil při rekonstrukci domu podzemní město: 18patrový komplex by pojal dvacet tisíc lidí!

Autor: rix - 
14. ledna 2023
16:23

Hodně překvapený musel být muž, který v roce 1963 v turecké Kappadokii při rekonstrukci domu probořil jednu ze zdí. Objevil rozsáhlý jeskynní komplex! Nevědomky totiž lokalizoval vchod do obrovského podzemního města jménem Derinkuyu. Do hojně navštěvovaného komplexu by se vešlo 20 000 lidí.

Podzemní komplex byl opuštěný po staletí. Jak se po důkladném prozkoumání ukázalo, má osmnáct pater a dokázal by pojmout až dvacet tisíc lidí. Dříve zde byly dokonce školy nebo stáje. 

Podle archeologů z tureckého ministerstva kultury byl Derinkuyu vytesán do sopečné skály a stal se jakousi lidskou mravenčí kolonií. Odborníci se domnívají, že byl vytvořen mezi 7. a 8. stoletím př. n. l.

Jak uvedl deník Metro, komplex nabídl útočiště lidem různého vyznání. Ukrývali se zde křesťané prchající před Římany a nebo zde hledali přístřeší muslimové, kteří se v jeskyních skrývali v době arabsko-byzantských válek v rozmezí 7. a 11. století. 

Dnes už do Derinkuyu přichází pouze turisté z celého světa. Komplex je otevřený veřejnosti, avšak v celé jeho kráse ho turisté nespatří. Turecké ministerstvo kultury otevřelo pro zájemce pouhých deset procent komplexu. 

Video  Jeskyňáři výjimečně otevřeli veřejnosti nepřístupnou Amatérskou jeskyni v Moravském krasu  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

 

 

krapotkin ( 14. ledna 2023 23:10 )

Tak se může těšit na to, že mu zvednou daň z plochy nemovitosti.

Zobrazit celou diskusi