Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Matky popsaly ruské únosy dětí na Krym: „Řekli nám, že je vezmou na tábor.“ Z týdnů se staly měsíce

Autor: DVL, swp, ČTK - 
20. března 2023
05:00

Tábory vedené Rusy byly inzerovány jako příležitosti k regeneraci a odpočinku. Rodiče zadržených dětí uvedli pro britský list The Guardian, že některé děti jsou již na Krymu několik měsíců. Některým matkám se ale podařilo své děti získat zpátky. Jeden z takových příběhů popsal server Sky News

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal 17. března zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou. Důvodem jsou únosy ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. 

Ukrajinská vláda a nestátní neziskové organizace (NGO) uvedly, že počet pohřešovaných dětí je za poslední rok více než 16 000. Dále řekly, že ruský program vymývání mozků se datuje od začátku tohoto konfliktu od roku 2014 a za tu dobu bylo nelegálně přestěhováno více než 700 000 dětí.

Někteří rodiče jsou tak zoufalí, že riskují cestu tisíce mil z Ukrajiny přes Polsko, poté Bělorusko a Rusko na Krym, aby získali své děti zpět.

V ubytovně v Kyjevě pro uprchlíky byla Ljudmila Motyčaková a její 15letá dcera Anastázie. Ljudmila podnikla tuto strastiplnou cestu, ale rozzářila se, když novinářům ukázala emotivní video s dcerou, jak se po měsících od sebe opět sešly před ruským dětským zařízením na Krymu.

Ljudmila byla od začátku skeptická a popsala, jak byla účinně oklamána, aby nechala svou dceru jet na školní výlet, který organizovaly orgány podporující Rusko v Chersonu a na Krymu. Řekla: „Bylo nám řečeno, že to bude tábor, a že tam děti jedou na dva týdny, a řekli nám, ať se nebojíme, že nám děti přivezou, že jede hodně dětí.“

„Od začátku jsem se ji bála pustit. Říkala jsem, že je válka, neměla by jít, ale oni trvali na tom, že bude všechno v pořádku. Řekli mi, ať si nedělám starosti, všechno bude v pořádku. Řekli, že tam není válka, všechno je tam dobré, budou je krmit pětkrát denně a je to dobré pro její zdraví, a že je tam všechno, dokonce i plavecký bazén.“

Podobných příběhů je mnoho

O dva týdny později, když se její dcera nevrátila, si Ljudmila uvědomila, že ve hře je něco zlověstnějšího. Ljudmila popsala, jak zavolala učitelům a řediteli školy, kterou její dcera navštěvovala. Pořád jí říkali, že se někdy vrátí, ale že se cesta kvůli válce změnila v evakuaci.

Její dcera Anastázie řekla novinářům, že když odjížděla z Chersonu, odjela v konvoji 100 autobusů, z nichž každý vezl 30 až 40 dětí. To je více než 3000 dětí jen na jeden výlet. Bylo jí řečeno, že se jedná o něco jako „letní tábor“, přestože byl říjen. Nicméně Anastázie dodala, že to nic takového nebylo.

Popsala, jak byli nuceni zpívat ruskou hymnu a plnit přísné příkazy: „Řekli nám: ‚My vás živíme, dáváme vám pít a jste tu v teple a v pohodlí, přitom jste tak nevděční.‘ Také na nás křičeli, ať se vrátíme k našim fašistům.“

Když uplynuly dva týdny, Nasťa se zeptala, jestli může jít domů, ale úřady získávaly čas. „Začali nás zdržovat a říkat nám na toto datum… vrátíte se domů, nebojte se,“ vypověděla. „Ale nešli jsme, když ta data přišla. Pak nám začali říkat další termíny, ale už jsme neodešli. Pak nám řekli, že jde o evakuaci, a nakonec řekli, že musíme zůstat na neurčito – a že nás mohou dostat jen naši rodiče.“

S pomocí Save Ukraine, ukrajinské nevládní organizace, která pomáhá rodinám cestovat do Ruska a na okupovaná území, aby získaly své děti zpět, se Ljudmila a Nasťa mohly znovu spojit.

Ljudmila věří, že vždy šlo o plán vzít děti už napořád a pak se pokusit přesvědčit rodiče, aby je následovali – a zůstali. „Vzali děti a pak chtěli, aby se k jejich dětem přidali rodiče, a pak slibovali peníze a slibovali domy a byty, finanční pomoc. Samozřejmě chtěli, aby lidé přijali jejich způsob myšlení. Chtěli, aby se k nim lidé připojili a hráli podle jejich pravidel,“ sdělila Ljudmila.

Ukrajinské úřady a Save Ukraine tvrdí, že to vše je součástí podrobné strategie. Mluvčí organizace Save Ukraine Olga Jerochinová řekla: „Považujeme to za převýchovu a indoktrinaci našich dětí, a když pomyslím na ty děti, které z různých důvodů žádné rodiče nemají, jak je vůbec najdeme.“

„Doufáme, že mezinárodní společenství a Polsko a OSN, že společně dokážeme vytvořit nějaký mechanismus, jak tyto děti získat zpět,“ uvedla Jerochinová.

„Jsme realisté. Možná to nemůžeme udělat pro všechny, ale musíme udělat tolik, kolik zmůžeme,“ uzavřela.

„Do Chersonu se nevrátíš“

Město Cherson bylo osvobozeno ukrajinskými silami v listopadu. Pro některé ale hrůzy ruské okupace stále neskončily. Nadja poslala svého 14letého syna v říjnu do letního tábora řízeného Rusy na Krymu, který je od roku 2014 okupován Moskvou. Měl se vrátit po dvou týdnech. Nyní je pryč už více než dva měsíce.

Koncem listopadu jí přeposlal sérii mrazivých hlasových zpráv od svého táborového vedoucího, v nichž mu řekl, že se nebude moct vrátit zpátky do Chersonu kvůli svým proukrajinským názorům.

„Jste v Rusku! Neměli byste mít takové divné kecy,“ řekl vedoucí tábora v Jevpatoriji na Krymu v hlasových zprávách, které byly předány novinářům. „Nevím, kdo s tebou teď bude jednat, ale do Chersonu se nevrátíš, to je 100 % jisté... Můžeš za to poděkovat své matce.“

Stejně jako mnoho jiných rodičů ani Nadja nepovažovala poslání svého dítěte na takový tábor za vyjádření podpory Ruska. Rodiče se často rozhodli poslat své děti kvůli jejich spolužákům a možnosti dovolené u moře zdarma.

Nadjin syn opustil Cherson 4. října a jeho pobyt v táboře úřady opakovaně prodlužovaly, řekla jeho matka poté, co ruské síly opustily město. Nejprve jí vedoucí tábora řekli, že to bylo z bezpečnostních důvodů a poté, co ukrajinské síly vstoupily do Chersonu, řekli, že se nemůže vrátit, protože město je nyní „okupováno“ Ukrajinou.

Vedoucí tábora ve zprávách nastínil svůj problém s chlapcem. Za prvé, na jeho profilovém obrázku na telegramu byl na zdi v pozadí ukrajinský trojzubec, národní symbol Ukrajiny. Za druhé, jeho matka řekla, že si přeje, aby se její syn vrátil na Ukrajinu, čímž dala najevo, že město Cherson považuje za součást Ukrajiny, nikoli Ruska, čímž jde proti ruské propagandě, která stále trvá na tom, že město je součástí Ruska.

Rusko porušilo Úmluvu OSN

Nadjin případ je jedním z mnoha. Stovky ukrajinských dětí ve věku od 6 do 16 let z Chersonské a Charkovské oblasti uvízly v ruských letních táborech na celé týdny a v některých případech i měsíce.

Rusko přes léto nabídlo rodičům v okupovaných oblastech Ukrajiny možnost poslat své děti zdarma do letních táborů na Krym a do jižního Ruska. Rusko však odmítá vrátit děti jejich rodičům s odkazem na pokračující boje a také ukrajinskou „okupaci“ oblastí, o nichž Rusko tvrdilo, že je anektovalo a odkud se nyní stáhlo.

Rodičům bylo řečeno, že si děti mohou vyzvednout, pokud přijdou osobně, což vyžaduje, aby překročili nebezpečný neoficiální kontrolní bod přes frontovou linii nebo opustili Ukrajinu a cestovali přes Polsko a Pobaltí. Mnoho rodičů však pochází z velmi nízkopříjmového prostředí a cestu by nezvládli.

Přestože je rodiče poslali dobrovolně, souhlasili jen s krátkým pobytem. Úmluva OSN o právech dětí zakazuje „nezákonné přesuny a nenavracení dětí do zahraničí“, takže Rusko je povinno děti vrátit.

Osm rodičů, kteří poslali své děti do letních táborů, promluvilo. Někteří říkají, že věří, že Rusko chce využít děti k výměně za ruské válečné zajatce. Jiní si myslí, že Moskva chce děti asimilovat a plánuje je ponechat v Rusku.

„Neškodné“ tábory

Tábory byly inzerovány prostřednictvím škol v okupovaných oblastech jako místa pro odpočinek, která nabízela kombinaci sportu, umění, her a plavání v moři nebo v jezeře. Podle několika rozhovorů a videí zveřejněných na internetu se však děti také učily ruské příběhy o invazi na Ukrajinu, ruskou a sovětskou historii a také ruskou kulturu.

Na jednom videu jsou vidět stovky dětí na školním hřišti na Krymu, jak zpívají ruskou hymnu. Zdá se, že většina nezná slova.

Stovky dětí uvízlých v letních táborech provozovaných Rusy nejsou jediné, kterým Rusové odepírají práva. Existují tisíce dětí dříve žijících v sirotčincích v okupovaných oblastech, které byly během ruské okupace nelegálně odvezeny do Ruska.

Ukrajinský ombudsman pro lidská práva Dmytro Lubinets řekl, že jde o součást ruské „genocidy na Ukrajině“, která vymazává ukrajinskou identitu prostřednictvím „převýchovy budoucích generací“. Lubinets řekl, že Rusové nemají zájem o navrácení dětí, a přestože se Ukrajina snažila, „návrat každého dítěte je jako speciální operace“. Ukrajina žádá rodiče, aby své děti veřejně nejmenovali, protože je pak obtížnější je vyměnit.

Od října začaly děti navštěvovat ruské školy v prostorách táborů. Není jasné, jaké plány má Rusko s těmito dětmi po tomto školním roce.

Jednou z nich je 12letá dcera Natalie, která koncem srpna opustila svůj domov v Balakliji a stále je v jižním Rusku a navštěvuje školu v Krasnodaru. Natalia s ní dokázala zůstat v každodenním kontaktu, ale nemůže si dovolit vydat se za ní. „Myslím, že je to nějaký druh vydírání,“ řekla Natalia. „Myslím, že je chtějí použít jako pro vyjednávání.“

Alespoň v některých případech ruští vedoucí táborů uvedli, že neplánují posílat děti zpět. V jiných případech byly děti přemístěny z jednoho tábora do druhého, aniž by o tom byli rodiče informováni. Ivana, matka z Chersonské oblasti, podnikla dlouhou cestu za svou dcerou do tábora na Krymu, ale bylo jí řečeno, že dítě tam již není a bylo přemístěno do tábora v Adygejské republice. Pak podnikla druhý dlouhý výlet, kde ji nakonec našla.

Kolik ukrajinských dětí zůstalo v ruských rukou, je velmi těžké říci. V polovině října ruská státní tisková agentura TASS uvedla, že v letních táborech na Krymu je asi 4500 dětí z Chersonu a Záporoží.

Natalia řekla, že nejméně 100 z těch, kteří cestovali s její dcerou, tam stále bylo. Nedávná videa pořízená z některých z pěti táborů na Krymu, kde byly děti z Chersonu, naznačují, že je tam stále nejméně několik stovek dětí.

Část problému spočívá v tom, že mnozí z rodičů se odmítají obrátit na ukrajinské úřady. Dmytro – kterému se podařilo získat svého syna zpět tak, že začátkem října pohrozil učiteli, který ho chtěl posadit do autobusu – řekl, že rodiče se bojí, že budou označeni za kolaboranty nebo podporovatele Ruska. Snažili se věci vyřešit sami, dodal, bez oficiální pomoci.

Poradce nových chersonských regionálních úřadů pro pohřešované lidi Volodymyr Ždanov se ptal, jak by rodiče „mohli dát své děti okupantům“, i když připustil, že jde o šedou zónu a celkový obraz není jasný.

„Slyšíme spoustu příběhů o dětech uvízlých na Krymu,“ řekl Ždanov, který poznamenal, že shromažďování informací o tom, co se stalo v okupovaném Chersonu, je teprve na začátku. „Policie ale tvrdí, že rodiče se nepřihlásili.“

5:18
Dnes
!

Dobré ráno, vážení čtenáři. 

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu dolarů). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Americkému Senátu za schválení významné pomoci poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Součástí balíku jsou čtyři zákony, jež se týkají pomoci Ukrajině, Izraeli, americkým spojencům v Asii a také nové regulace sociální sítě Tiktok. Podle agentury Reuters balík uvolní pomoc Ukrajině v celkové hodnotě 61 miliard dolarů. Část pomoci, zhruba devět až deset miliard dolarů, dostane Ukrajina v podobě půjček. Zhruba 23 miliard dolarů je pak vyčleněno na nákup zbraní a munice do zásob americké armády, ze kterých Washington posílá pomoc Ukrajině.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

Zobrazit celý online

Video  Diplomat Jindrák: Putin je chladně kalkulující mašina. A jaká byla Zemanova první reakce na válku?  -  Vera Renovica
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa