Nemocnost stoupá ve všech věkových kategoriích. Nejvíce nemocných zůstává v mladších věkových kategoriích do 24 let,“ uvedli hygienici 27. prosince loňského roku. Zvýšil se podle nich i počet nemocných s chřipkovými příznaky. Ačkoliv je situace v Praze lepší, než v jiných krajích, podle údajů hygieniků je chřipková epidemie v Praze zatím nejhorší v posledních pěti letech. Ve dvou sezonách před epidemií covidu-19 a před rokem byla nemocných zhruba polovina, předloni ještě méně.

Pražští lékaři hygienikům hlásí soubor různých akutních infekcí dýchacích cest. U těch s příznaky projevujícími se jako chřipka je nemocných 34 na 100 000 obyvatel, což je asi o pětinu víc než minulý týden.

Více bylo v uplynulém týdnu také pacientů nad 65 let, kteří museli být kvůli těžkému průběhu chřipky hospitalizovaní. V prvním týdnu letošního roku jich bylo 11, většinou měli chřipku typu A. V posledních dvou týdnech minulého roku jich bylo šest a pět. Tři osoby v minulém týdnu na následky nákazy zemřely.

Přeplněné nemocnice

Dětská oddělení pražských nemocnic se už před Vánocemi potýkala s náporem pacientů s virovými infekcemi, který byl vyšší než obvykle. Některé nemocnice byly na hranici svých kapacit a překládala děti na svá jiná oddělení nebo do jiných nemocnici. O svátcích byl velký nápor i na dětské pohotovosti, rodiče s dětmi čekali i osm hodin.

„Za stávající epidemiologické situace je velmi vhodné používat na místech vysoké koncentrace lidí, jako jsou třeba prostředky městské hromadné dopravy, adekvátní ochranu dýchacích cest, nejlépe respirátor třidy alespoň FFP 2,“ napsali hygienici koncem roku 2022. Důrazně je doporučují při návštěvách zdravotnických zařízení a pobytových zařízení sociálních služeb.

Video
Video se připravuje ...

Epidemie v Česku je fázi „zmixované polévky“ různých variant: Covid se stále vyvíjí, říká viroložka Pavlína Horáková

Fotogalerie
9 fotografií