Délka dovolené se řídí výší pracovního úvazku. Ze zákona máte při tzv. plném úvazku nárok na 160 hodin dovolené (4 týdny dovolené). Při polovičním úvazku je to 80 hodin. I když se ale dovolená počítá v hodinách, vybírat si ji můžete jen po celých dnech. Výjimečně je možné požádat o »půlden« (polovinu pracovní směny).

Veselé Velikonoce

Pátek 7. 4. a pondělí 10. 4.

Velikonoční svátky jsou už tradičně příjemně dlouhé díky Velkému pátku a Velikonočnímu pondělí. Pokud obětujete 4 dny dovolené, získáte i s víkendy celkem 10 volných dní.

Odpočinkový máj

Pondělí 1. 5. a pondělí 8. 5.

Oblíbené květnové svátky (Svátek práce i Den vítězství) připadnou na pondělí. Stačí si vzít 4 dny dovolené a užívat si rozkvetlého jara. Dovolená mezi oběma svátky, udělá i s víkendy 10 dní odpočinku.

Dlouhé letní volno

Středa 5. 7. a čtvrtek 6. 7.

Milovníky letní dovolené potěší dvojsvátek – Upálení mistra Jana Husa 5. 7. a Cyril a Metoděj 6. 7. Pouhé 3 dny dovolené zajistí příjemných 9 volných dnů.

Svatý Václav prodlouží babí léto

Čtvrtek 28. 9.

Prodloužit si babí léto můžete díky svatému Václavovi, který přináší svátek nazvaný Den české státnosti. Příznivci pozdního léta si můžou za 4 dny dovolené užít i s víkendy 9 volných dnů.

Smutný říjen

Sobota 28. 10.

Den vzniku samostatného československého státu letos připadá na sobotu, takže dovolenou nenatáhne.

Pohodové Vánoce a Silvestr

Neděle 24. 12., pondělí 25. 12., úterý 26.12. a pondělí 1. 1. 2024

Boj se bude nejspíš odehrávat i o příští Vánoce. Štědrý den i Silvestr sice vycházejí na neděli, přesto vánoční volno nabídne za 4 dny dovolené mezi svátky celkem 10 dní volna.

Peníze jen při odchodu

Získat místo dovolené peníze je možné jen při skončení pracovního poměru. „Zaměstnavatel se musí rozhodnout, zda je pro něj potřebnější, aby zaměstnanec pracoval až do poslední chvíle s tím, že mu nevyčerpanou dovolenou proplatí, nebo to, aby si před odchodem vyčerpal zbývající dovolenou,“ vysvětluje advokát David Šupej z advokátní kanceláře Sedlakova Legal.

Nevyčerpaná nepropadne

Existují ale situace, kdy má zaměstnanec ještě většinu své dovolené nevyčerpanou kvůli naléhavým provozním důvodům zaměstnavatele nebo překážkám na své straně (dočasná pracovní neschopnost, mateřská nebo rodičovská dovolená). V tom případě se nevyčerpaná dovolená z roku 2022 automaticky převádí do roku 2023 a není nutné o její převedení žádat.