Mezi institucemi, které se do Google Arts & Culture zapojily, nechybí Národní galerie, Národní muzeum, Národní divadlo, Galerie hlavního města Prahy, Uměleckoprůmyslové muzeum, Nadace Mucha, Muzeum umění Olomouc a další. Celkem je v projektu představeno přes 2 500 děl a artefaktů. Zájemci tak mohou vidět díla Františka Kupky, Toyen, Josefa Čapka a dlouhé řady dalších osobností nebo navštívit zajímavá místa spojená s kulturním životem naší země díky více než 20 Street View sbírkám.

„Jsme hrdí na to, že se nám ve spolupráci s lokálními institucemi podařilo přiblížit kulturní dědictví České republiky lidem po celém světě,“ řekl Amit Sood, ředitel Google Arts & Culture s tím, že se jedná o první sbírku věnovanou umění, architektuře a designu, jíž přináší Google Arts & Culture v rámci českého předsednictví v Evropské unii. „Doufáme, že spojení nových technologií a bohaté české kultury poskytne uživatelům mnoho příležitostí k objevování poutavých příběhů, exponátů a zážitků, které si může vychutnat každý, ať už se nachází kdekoli,“ dodal Sood.

Podívejte se na video o projektu:

Video
Video se připravuje ...

Google Arts & Culture: Digitální sbírka s názvem The HeART of Czechia, tedy Srdce Česka, vznikla ve spolupráci s 19 institucemi. Google Arts and Culture

Jak tvůrci projektu upozorňují, k vrcholům sbírky patří životní dílo malíře Alfonse Muchy Slovanská epopej v ultra vysokém rozlišení, které si lidé budou moci přiblížit na úroveň jednotlivých tahů štětcem nebo nerovností plátna. „Soubor obrazů, z nichž nejrozsáhlejší má rozměry přes 6 × 8 metrů, patří k největším, které kdy byly na Google Arts & Culture v takovém rozlišení nasnímány,“ uvádějí.

Google Arts & Culture: Digitální sbírka s názvem The HeART of Czechia, tedy Srdce Česka, vznikla ve spolupráci s 19 institucemi.
Autor: Google Arts & Culture

Česká kolekce je dostupná na webu (klikněte na odkaz zde...) i v aplikaci Google Arts & Culture, v češtině i v angličtině. Projekt Google Arts & Culture je nekomerční iniciativa spolupracující s kulturními institucemi a umělci po celém světě. Jejím posláním je uchovávat a zpřístupňovat světové umění a kulturu online tak, aby byly dostupné komukoliv a kdekoliv. Společně s více jak 2000 partnery z více než 80 zemí světa zkoumá inovativní přístupy ke kultuře a interakcím s ní. Ve svých archivech má už více než šest milionů artefaktů a devět tisíc virtuálních prohlídek.