Pražské arcibiskupství se revizí svého majetku a hledáním nových příležitostí připravuje na rok 2030, kdy katolická církev přestane dostávat příspěvek od státu na svoji činnost. To znamená, že si Pražské arcibiskupství bude muset na svůj provoz vydělat. Podle generálního vikáře pražské arcidiecéze Jana Balíka potřebují na duchovní činnost alespoň půl miliardy ročně. Hospodářské příjmy pak doplní například granty od státu nebo dary od věřících.

Věž i hotel na prodej

Jedním z majetků, který chce pražské arcibiskupství prodat, což vzbudilo velkou kontroverzi, je i Jindřišká věž. Zatímco kostely jako sakrální stavby prodávat nelze, u věže je to jinak. Ta sakrální stavbou není, a proto ji lze prodat běžnou komerčí cestou. S touto informací přišlo arcibiskupství už minulý týden a nutno podotknout, že většina lidí se nad touto zprávou pozastavila minimálně se zdviženým obočím.

Věž je v nabídce za 75 milionů a Jan Balík  minulý týden prohlásil, že na kupci nezáleží. „Jestli si ji koupí magistrát, Praha 1, nebo člověk, který má chuť mít takovou věž, aby se jednou jmenovala po něm, je z byznysového hlediska jedno. Pro nás je důležité prodat to tomu, kdo předloží nejlepší nabídku,“ řekl. Po vlně kritiky ve čtvrtek svůj výrok mírně upravil s tím, že arcibiskupství dá Praze čas do konce roku, aby připravila vlastní nabídku.

Další z objektů, který bude na prodej, je hotel Clara Futura v Dolních Břežanech, Jedná se o luxusní čtyřhvězdičkový zámecký komplex z doby renesance. Arcibiskupství pražské ho nechalo v letech 2016 až 2018 navíc zrekonstruovat za bezmála 250 milionů, komplex ale nevydělává, proto bylo rozhodnuto o jeho prodeji. „Finance, které bychom prodejem získali, investujeme především do našeho gymnázia, rádi bychom také začali s výstavbou logopedické školy,“ informoval Balík.

Nájemní bydlení

Pražské arcibiskupství chce další přjmy získat možná z trochu netradičního odvětví, rozhodlo se, že bude pronajímat byty. Investovat chce pouze do nových bytových komplexů, které vznikly v posledních letech. „Nyní jsme převzali prvních 63 bytů na Zličíně, nasmlouvaných pak máme dalších 300 bytů, které bychom měli převzít do dvou let,“ informoval Balík. A právě na Zličíně chce arcibiskupství investovat ještě do jedné z restaurací a několika obchodů. „Do budoucna bychom rádi vlastnili alespoň tisícovku bytů,“ uzavřel Balík.

Fotogalerie
11 fotografií