Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Janečkovi vnitro vyřadilo i jeho vlastní podpis. Napsal podnikatel špatně číslo občanky?

Aktualizováno -
1. prosince 2022
11:38
Autor: ČTK, trm, swp - 
1. prosince 2022
10:42

Ministerstvo vnitra při kontrole podpisových archů vyřadilo i vlastní podpis prezidentského kandidáta Karla Janečka. Úředníci jeho podpis vyřadili zřejmě kvůli nečitelně napsanému číslu občanského průkazu, vyplývá z jeho vyjádření. Ministerstvo Janečka k prezidentským volbám nepřipustilo. Podnikatel se obrátil na Nejvyšší správní soud (NSS), stížností se domáhá změny rozhodnutí.

Vnitro minulý týden odmítlo registraci 12 z 21 přihlášených uchazečů o kandidaturu na Hrad, zejména kvůli tomu, že nedodali podpisy na podporu své nominace v zákonem předepsaném minimálním počtu. Janečkovi vnitro započítalo 48.091 ze 74.208 podpisů. Pro zaregistrování přihlášky bylo potřeba minimálně 50.000 platných podpisů. U podpisů musí podporovatel uvést své jméno a příjmení, datum narození, místo trvalého bydliště, číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu a vlastnoruční podpis. Pokud některý z údajů chybí nebo není úplný, podle zákona se do celkového počtu podpisů nezapočítá.

Stížnost k NSS podal Janeček ve středu.  „Považuji za nezbytné, aby došlo k přezkoumání postupu Ministerstva vnitra při kontrole mých podpisových archů pro prezidentské volby v lednu 2023. To, že si Nejvyšší správní soud už s předstihem vyžádal veškeré mé odevzdané podpisové archy, považuji za velmi pozitivní signál,“ uvedl v tiskové zprávě.

Podnikatel připouští, že část podpisů nebylo možné ztotožnit, další, nečitelné, prý jeho tým vyřadil ještě před odevzdáním archů ministerstvu. Janečka ale zaskočilo, že ministerští úředníci při kontrole podpisů vyřadili i ten jeho. „Volební zákon udává – jak zaměstnanci Ministerstva vnitra při odevzdávání archů sami deklarovali – že při kontrole, konkrétně při manuálním ztotožňování, mají pověřené osoby povinnost udělat maximum možného ve prospěch kandidáta, což se v mém případě nestalo,“ doplnil Janeček.

„Můj podpis byl vyřazen na základě čísla OP. Při ztotožňování je přitom rozhodujícím údajem datum narození. Když jsme na tento fakt poukázali, sami zaměstnanci MV byli zaskočeni,“ dodal Janeček. Na sociálních sítích se objevily fotografie Janečkova archu, rozhodnutí úředníků a občanky. Vnitro podpis vyřadilo údajně kvůli špatně uvedenému číslu občanskému průkazu. Průkazy v Česku začínají číslicí 2, u Janečkova podpisu první číslo působí jako číslo 1.

Vyřazený podpis Karla Janečka. Vyřazený podpis Karla Janečka. | reprofoto Twitter

NSS obdržel v souvislosti s registračním procesem pro volbu prezidenta 13 podnětů. Na soud se obrátilo pět kandidátů, které ministerstvo vnitra do voleb nepustilo, kromě Janečka jde o podnikatele Karla Diviše, dále o Romana Hladíka, Pavla Zítka a Libora Hrančíka. Dále soud obdržel návrh na zrušení registrace Denisy Rohanové. Podala jej skupina senátorů, kteří pro prezidentskou volbu podpořili Marka Hilšera. NSS musí rozhodnout do 15 dnů, nejzazším termínem je podle informací na webu soudu 15. prosinec.

Právní úprava přímé volby prezidenta je podle nezaregistrovaného kandidáta Karla Janečka netransparentní a nesrozumitelná, vytváří právní nejistotu a nerovnost mezi kandidáty. Janeček proto požádal Nejvyšší správní soud (NSS), aby se kvůli pochybnostem o ústavnosti normy obrátil na Ústavní soud.

O Hrad se podle dosud platných registračních rozhodnutí utkají bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Fischer (nezávislý) a Hilšer z klubu Starostů, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, prezidentka České asociace povinných Rohanová, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Středula a bývalý rektor Univerzity Karlovy Zima.

Video  Kandidáti na prezidenta: Karel Janeček  - Videohub
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

gjim ( 2. prosince 2022 12:26 )

A ještě neoholenej, fuj to je příšera špinavá.

Jokl ( 2. prosince 2022 10:31 )

Karle vrať se do školy a nauč se jak se píše jednička a dvojka.Škutečně je v tom rozdíl.Až ti to dojde kde jsi udělal chybu,vrať se k volbám.Počítám,že dříve než do příštích prezidentských voleb to nebude.Ale neupadej na mysli,když se budeš snažit dá se to zvládnout,ale musíš cvičit psaní.Řada žáků to v první třídě zvládla,tak proč ne ty.

UFO1 ( 2. prosince 2022 08:15 )

Dal hlas sám sobě? To by prezidentovi nesedělo,

krtek. ( 1. prosince 2022 18:04 )

jojo,známe,vysoké školy a pak napíše "VYNOHRADY",holt některým chybí základní vzdělání,kde se učí čísla a písmenka

krapotkin ( 1. prosince 2022 16:33 )

To víš, Karle. U soudu jsou zvyklí na to, že se kandidátům pětikolky podepisují lidé třemi křížky, protože normální inteligent by ODS, po tom co předvedla při minulém vládnutí, nikdy volit nemohl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa