V nové biografii s názvem Elizabeth: An Intimate Portrait (Alžběta: Intimní portrét) se spisovatel, novinář a bývalý politik Gyles Brandreth (74) podíval na zoubek událostem, které následovaly po odhalení jména dcery prince Harryho.

Děvčátko dostalo jméno Lilibet Diana Mountbattenová-Windsorová jako poctu dvěma nezapomenutelným ženám z Harryho života: Jeho matce, princezně Dianě (†36), a babičce, královně Alžbětě II. (†96).

Rozhodnutí dát dceři jméno podle prababiččiny přezdívky se tehdy neobešlo bez vášní a kontroverzí. Podle některých fanoušků britské královské rodiny to bylo trochu nešťastné, skoro až nevhodné. A nadšená nebyla ani rodina sama.

Harry žádal o svolení?

Podle Brandretha byli členové královské rodiny zaskočeni. Mnoho z nich prý nevědělo, co si o tom vlastně myslet. Sama královna ale naštěstí tyto pocity nesdílela a prý to brala jako kompliment!

„Podle Sussexů Harry požádal svou babičku o svolení, aby mohl její soukromou přezdívku použít jako křestní jméno pro její 11. pravnouče,“ píše Brandreth, který je sám přítelem členů královské rodiny.

Královnina verze byla jiná

Zda ale Harry skutečně požádal o svolení, nebo to babičce pouze oznámil, tam už se informace spisovatele z různých stran rozchází. „Královnina verze byla trochu jiná. Podle ní jí Harry řekl, že chtějí na její počest pojmenovat dítě Lilibet, a ona jejich volbu přijala a brala to jako kompliment, jak to bylo také zamýšleno,“ tvrdí v knize.

Královnin vřelý přístup nicméně mnozí příbuzní nesdíleli. Ostatní členy rodiny volba údajně zarazila a přišla jim poněkud troufalá. Důvěrná přezdívka Lilibet totiž vždy patřila výhradně královně.

Nakonec to ale vyřešili trochu šalamounsky. „Slyšela jsem, že jí říkají Lili, což je moc hezké a zdá se to tak akorát patřičné,“ nechala se později slyšet sama královna.

Video
Video se připravuje ...

Nejhorší týden v životě Alžběty II.? Po smrti Diany! idh, Pathé Distribution UK

Fotogalerie
417 fotografií