Krakov je nejstarší a zároveň druhé největší město Polska, které je silně katolické a tomu odpovídají také slavnosti k narození Ježíše Krista. Ne nadarmo se v minulých letech umístily krakovské vánoční trhy mezi deseti nejhezčími v Evropě. Jejich počátky se datují už ve 14. století, ale v historických kanálech se o nich historici rozepsali až začátkem 20. století a v posledních 20 letech se trhy stále rozrůstají.

 

Vánoční trhy v Krakově

  • Termín: 25. listopadu 2023 až 2. ledna 2024 (na základě výpovědí ale své největší vánoční kouzlo trhy mají do 25.12., od 26.12. se promění v novoroční trhy)
  • Místo: Rynek Glówny

Hlavním centrum vánočních trhů v Krakově se nachází na velkolepém náměstí „Rynek Glówny“. Náměstí dominuje kostel Nanebevzetí Panny Marie, za kterým ještě naleznete Maly Rynek. Součástí je místa je také historická budova tržnice „Sukiennice“ a kostel. 

Hlavní trhy Krakova se konají na náměstí Rynek Glówny a dávají prostor pro více než 80 stánků. Prodejci zde budou nabízet své tradiční výrobky ze dřeva, vosku, keramiky, tkanin, skla či vlny.

Určitě stojí za to ochutnat místní pečené kaštany, klobásky, polévky nebo maso z grilu. Zajímavostí je také široká nabídka veganských jídel. Nechybí pak vánoční cukroví, jako jsou pražené ořechy v karamelu, čokoládové a marcipánové výrobky nebo tradiční perníčky. 

Kromě polské kuchyně ale můžete ochutnat i kuchyni německou, litevskou, nizozemskou, ukrajinskou a slovenskou. 

Každý den tu navíc probíhá bohatý doprovodný program plný hudby. Jelikož se trhy konají přímo v centru města, doporučujeme návštěvu využít k prohlídce dalších historických památek. V dalších částech města narazíte také na vánoční stánky, ale není jich moc.

Vánoční trhy v Krakově autem

Krakov je relativně nedaleko od českých hranic. Cesta autem tak jde zvládnout za jeden den a především pro obyvatele Slezska či Moravy může být lákavé i vydat se do Krakova na jednodenní výlet.

Trasy do Krakova

  • Z Prahy do Krakova se nabízí dvě trasy. Rychlejší po dálnici D1 až na polské hranice, kde na českou dálnici navazuje polská s číslem A1. Po té se následně jede až k městu Hlivice (Gliwice), u kterých se najede na dálnici A4 směr Katovice a Krakov. V případě plynulého provozu cesta zabere asi 4 hodiny a 45 minut a ujedete při ní asi 540 kilometrů.
    Alternativně jde z Prahy vyrazit po D11 směrem na Hradec Králové a následně sjet směrem na Náchod. Za ním již čeká polská hranice a tamní silnice číslo 8 směrem na Kladsko (Kłodzko), které se projede a napojí se na silnici číslo 46, která vás dovede až k nájezdu na dálnici A4, po které se dojede až do Krakova. Tato cesta je o 60 kilometrů kratší, ale na cestě strávíte asi o půl hodiny déle
  • Z Brna do Krakova se jede nejsnáz po dálnici D1, ze které se za Vyškovem sjede na Olomouc u které se najede na D35 a na D1 vedoucí z Ostravy. Cesta dále pokračuje kolem Slezské metropole až na polskou hranici a dále po dálnicích A1 a A4 až do Krakova. Cesta měří 340 kilometrů a při plynulém provozu zabere kolem tří hodin času.
  • Pro cestu z Ostravy do Krakova stačí vyjet z města na dálnici D1 směrem k polským hranicím, za kterými stačí po tamních dálnicích A1 a A4 dojet až do Krakova. Cesta z Ostravy měří 170 kilometrů a při plynulém provozu ji jde zvládnout za méně, než dvě hodiny.
  • Z Plzně do Krakova vede cesta přes Prahu, kde je nutné si vybrat jednu ze dvou tras, které se nabízí Pražanům. Cesta pak měří 580 až 630 kilometrů a strávíte na ní pět a půl, až šest hodin.
  • Z Ústí nad Labem do Krakova se nabízí hned tři cesty. Nejrychlejší vede po D8 do Drážďan, ze kterých pokračuje po německé dálnicí A4 do Polska, kde na ní navazuje polská dálnice A4, která vede až do Krakova. Tato cesta trvá kolem pěti a půl hodiny a měří asi 600 kilometrů.
    Podobný čas na cestě strávíte i pokud byste vyrazili na Prahu a pokračovali dále po D1 kolem Brna a Ostravy.
    Třetí a nejkratší trasa vede z Ústí nad Labem přes Děčín a Liberec k Novému Městu pod Smrkem, za kterým se překročí česko-polská hranice. Od té se pokračuje po okresních silnicích až do Jelení Hory (Jelenia Góra), ze které po silnicích 3 a 5 dojedete až k dálnici A4, která vás dovede až do Krakova. Tato cesta měří o sedmdesát kilometrů méně, než trasa přes Německo, ale strávíte na ní asi 45 minut déle.

Dálniční známky a mýtné při cestě do Krakova

Pokud vyrazíte autem do Krakova, nevyhnete se pravděpodobně dálnicím. V Česku tak budete potřebovat dálniční známku. V Polsku se rovněž nevyhnete zpoplatněnému úseku dálnice A4 mezi Katovicemi a Krakovem, jeho výše vyjde přibližně na 60 korun.

Při cestě přes Německo a Drážďany vás pak čeká i zpoplatněný úsek mezi Vratislaví a Hlivicemi, kde zaplatíte kolem 40 korun. V Německu jsou pak dálnice zdarma.

Kde v Krakově zaparkovat?

Parkování v širším centru Krakova je rozděleno do tří zón a zpoplatněno od pondělí do soboty od 10 do 20 hodin. Po zbytek dne a v neděli je možné parkovat zdarma. Než tedy pojedete určitě si nastudujte mapu parkovacích zón. Mimo vyznačené zóny je parkování zdarma.

K dlouhodobému parkování jsou vhodnější placená parkoviště a garáže. Přitom cenově výhodněji často vyjdou ta provozovaná městem - Parking przy Muzeum u Národního muzea 

Ceny pohonných hmot při cestě do Krakova

Ceny pohonných hmot v Česku

Ceny pohonných hmot v Evropě

Jak se na trhy dostat vlakem?

Z Prahy Do Krakova jezdí od pondělí do čtvrtka čtyři vlaky denně. V 6:15 a v 10:15 vyjíždějí vlaky EuroCity a v 19:54 pak noční vlak EuroNight s lůžkovým vozem, které vypravují České dráhy. Ve 20:27 pak vypravuje noční vlak s lůžkovými a lehátkovými vozy i RegioJet.

V pátek a neděli nabízí spojení do Krakova i Leo Express. Do Krakova jede spoj, který z hlavního nádraží vyjíždí v 15:00

Z Krakova do Prahy pak odjíždí v pondělí první RegioJet, který vyráží již v 1:30 a jsou v něm řazeny lůžkové a lehátkové vozy. Následně odjíždí spoj Leo Expressu v 5:39. České dráhy vypravují vlaky v 10:45, 14:56 a noční vlak s lůžkovými a lehátkovými vozy ve 22:42.

Od úterý do středy a v neděli pak jezdí pouze vlaky RegioJetu a Českých drah. Spoj Leo Expressu jede ještě v sobotu.

Video
Video se připravuje ...

Kam na nejhezčí vánoční trhy v Evropě? Videohub