Pravé české skleněné ozdoby, ručně foukané a zdobené, tvoří už 68 let ženy v Irise Vsetín na Zlínsku. „V Československu se začaly vyrábět až ke konci první republiky. Každá figurka měla a má svoji keramickou formu. A nejen postavičky se tvořily, ale i zvířátka, botičky, ryby, ovoce, houby či konvičky. Letos jsme staré formy oprášili a vyrobili jsme také nové, celé dvě desítky. K dispozici máme celkem 680 různých forem,“ řekl Vlastimil Juřička (48) z firmy Irisa, které za rok zhotoví 800 tisíc různých ozdob na náš a zahraniční trh.

Mnohé figurky mají i svůj příběh. „Například medvídci se začaly ve světě dělat na přání amerického prezidenta Franklina Delano Roosevelta (1882 – 1945). Ten měl medvědy rád,“ pokračoval Juřička. „A muchomůrka červená? To je zase ryze česká specialita. Nikdo na světě ji nezačal vyrábět, jen Češi,“ smál se.

Z celkové produkce tvoří ale ty z forem jen jednu třetinu. Vsetínské naprosto překvapil zájem o figurky na e-shopu. „Rodiče asi chtějí připomenout dětem, co měli oni jako malí na stromečku, zájem mají nové rodiny a taky například babičky, kterým se něco rozbilo a chtějí si krásu doplnit. Figurky stojí od 50 do 250 Kč,“ uvedl Juřička.

Maluje tu 27 let

Martina Valová (54) dojíždí do Vsetína z Jablůnky. „Už 27 roků tady tu parádu maluji. Není to žádný stereotyp, ale naopak kreativita. A to je na tom fajn,“ řekla.

První byli Němci

V Evropě byly první skleněné koule různých velikostí vyrobeny v Německu v 19. století, velký rozmach jejich výroby byl zaznamenán zejména v 60. letech tohoto století. Posléze přibyly špice, které ozdobily vrchol stromečků a teprve poté až figurky.

 

Video
Video se připravuje ...

10 vánočních pohádek na které se nejvíc těšíme a jejich tajemství Videohub

Fotogalerie
15 fotografií