Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Covid a vysoký krevní tlak: Experti prozradili, v jakém momentě hrozí zvýšené riziko těžkého průběhu

Autor: DVL, swp - 
1. prosince 2022
05:00

Vysoký krevní tlak je známým rizikovým faktorem onemocnění covid-19, který je natolik závažný, že zvyšuje riziko hospitalizace a úmrtí. Výzkum ve skutečnosti ukázal, že vysoký krevní tlak zdvojnásobuje riziko těžkého průběhu tohoto virového onemocnění, a to dokonce i v případě, že jste plně očkovaní. Informovalo o tom zpravodajství CNN.

Krevní tlak se měří v jednotkách milimetrů rtuťového sloupce (ve zkratce mmHg), jenž se skládá ze dvou hodnot, a to systolické a diastolické. Právě v momentě, kdy se stahuje levá srdeční komora a dochází k pumpování krve do krevního oběhu, hovoříme o systolickém tlaku neboli „horním“ tlaku. A naopak v momentě, kdy srdce zrovna nepumpuje, mluvíme o diastolickém neboli „spodním“ tlaku, který je dán odporem cévního řečiště.

Nová studie z Anglie, publikovaná ve středu v časopise PLOS One, přišla se zajímavým zjištěním. „Zjistili jsme, že u pacientů s diagnostikovanou hypertenzí se riziko nakažení covidem-19 významně zvýšilo, jakmile vysoké číslo přesáhlo 150 mmHg nebo nízké číslo přesáhlo 90 mmHg ve srovnání s běžným krevním tlakem (120-129/80-89 mmHg),“ řekla vedoucí autorka Holly Paveyová, doktorandka na univerzitě v Cambridgi ve Spojeném království.

Výzkum zjistil, že lidé s takto vysokým krevním tlakem mají větší pravděpodobnost, že budou přijati do nemocnice a zemřou na infekci covidem-19, a to bez ohledu na další známé rizikové faktory, jako je věk, etnická příslušnost nebo obezita.

Bohužel mnoho lidí nedokáže svůj krevní tlak správně kontrolovat, a to ani poté, co byli diagnostikováni a užívají léky, řekl kardiolog Joseph Ebinger. „Odhaduje se, že méně než polovina jedinců s diagnózou vysokého krevního tlaku má skutečně kontrolu nad svou hypertenzí, takže je to velký problém,“ řekl. „Je to způsobeno nesčetnými faktory: Nedostatečnou diagnózou, nedostatečným povědomím, neužíváním léků a nedostatečnou léčbou.“

Pozitivní zprávou je, že úspěšné snížení krevního tlaku pomocí léků bylo spojeno s odpovídajícím snížením rizika závažného onemocnění covid-19, zjistila nová studie. „Je opravdu důležité, aby jednotlivci měli pravidelné kontroly krevního tlaku a aby se lékaři snažili dostat krevní tlak svých pacientů pod kontrolu,“ řekla Paveyová. „Kontrola krevního tlaku v konečném důsledku pomůže snížit riziko, že v budoucnu budete trpět závažnými subvariantami koronavirů nebo jinými viry.“

Typický normální krevní tlak je 120/80 nebo nižší. Hodnoty mezi 120/80 a 129/89 jsou považovány za prehypertenzi, což znamená, že hodnoty nejsou tak nízké, jak by měly být, ale ještě nejsou lékařsky považovány za vysoký krevní tlak. Pokud jsou hodnoty 130/80, jedná se o 1. stupeň hypertenze. Krevní tlak 140/90 nebo vyšší je považován za hypertenzi 2. stupně. Pokud je váš krevní tlak 180/110 nebo vyšší více než jednou, okamžitě vyhledejte lékařské ošetření. Hodnoty na této vysoké úrovni jsou „hypertenzní krizí“, uvedl Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA.

16:05
5. 5. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste více než tři roky našemu online přenosu věnovali. Vše, co se týká covidu a jeho dopadu na zdraví, budeme dál sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

15:50
5. 5. 2023
!

Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020. Konkrétní dopady rozhodnutí nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

12:57
5. 5. 2023

Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív měla opustit Jihlavu i druhá samice, jednání o transportech zvířat ale komplikovala epidemie covidu-19, řekla dnes ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zoologické zahrady.

Zobrazit celý online

Video  Čtvrtá dávka očkování proti covidu  - Videohub
Video se připravuje ...

Annika ( 6. prosince 2022 16:11 )

I v Ceskym rybnicku poumiralo mnoho. http­s://rum­ble.co­m/v1z3­74c-died-suddenly-pfizer-ceo-disappears-from-reporters-amid-mrna-backlash-redac.html

Annika ( 4. prosince 2022 19:25 )

Dukazy Nemeckych srdecnich speci­alis­tu.ht­tps://­youtu­.be/j_­DdSMn5­5cA

Annika ( 4. prosince 2022 19:20 )

Vetsina umrti na covid 19 jsou ockovany. http­s://y­outu­.be/MP­0xmrvg­2bc.

Annika ( 2. prosince 2022 16:35 )

Gates protezovany vrah? http­s://rum­ble.co­m/v1yd­586-proof-bill-gates-using-vaccines-for-depopulation-agenda-redacted-with-clayt.html

Annika ( 1. prosince 2022 15:09 )

http­s://rum­ble.co­m/v1wr­coi-died-suddenly-is-just-the-beginning-of-their-vaccine-plan-of-mrna-transhuma.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa