Hlavní město se dlouhodobě snaží bojovat s tzv. vizuálním smogem. Magistrát proto i vydal manuál, jak by měly vypadat restaurační zahrádky, výlohy obchodů, nebo třeba reklamní cedule v historickém centru. Veřejný prostor ale také často hyzdí nelegální výlepy a pak také samozřejmě graffiti, které se kromě jiného často objevují i na sloupech veřejného osvětlení.

Může dojít k tragédii

„Graffiti, nelegální reklama a nereklamní doplňky na lampách představují přítěž i pro zaměstnance THMP. Mnohdy zakrývají čísla lamp nebo jejich dvířka, kvůli kterým je komplikované dostat se dovnitř. Současně i poškozují nátěry stožárů, a tím prodražují jejich údržbu,“ uvádí stávající radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09).

Navíc oblepení lampy může mít i tragické následky. Podle jejich čísel se orientuje třeba záchranka. Když lidé ve stresu volají a neví, kde jsou, podle čísla lampy je dispečeři mohou lokalizovat. „Je to obrovská pomoc. Když nám lidé volají, jsou často ve stresu a nezřídka nevědí, kde jsou, a lampy proto využíváme skutečně často. V Praze jsou takřka všude,“ říká mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Antiplakát

THMP proto každodenně vysílá do ulic metropole své zaměstnance, kteří na základě vlastní kontrolní činnosti, hlášení svých kolegů a zejména na základě hlášení občanů, lampy mechanicky čistí, odstraňují výlepy i jiné předměty a na nejvíce exponovaných místech aplikují speciální nátěr – tzv. antiplakát – ten díky obsahu hrubého zrna znesnadňuje další nelegální výlep a napomáhá jeho snazšímu odstranění. Ročně jejich rukama projdou až tisíce lamp.

„Ukazuje se, že když autoři výlepů a graffiti vidí, že jejich výtvory z lamp rychle mizí, mají menší motivaci v aktivitě pokračovat. Pokud navíc autora dokážeme identifikovat, zašleme mu oznámení o odstranění s výzvou ke zdržení se dalšího protiprávního jednání. Ke snižujícímu se počtu zmíněného vandalismu přispěla do jisté míry i pandemie koronaviru, kvůli které se pořádalo méně kulturních akcí a po Praze se pohybovalo méně turistů, kteří by různé samolepky lepili,“ vysvětluje místopředseda THMP Tomáš Novotný.

Statisíce ročně

Na odstraňování nelegálních výlepů také putuje nemalá finanční částka. „Vyčištění 1 stožáru veřejného osvětlení od graffiti a nálepek je závislé na rozsahu, resp. znečištěné ploše a závisí i na lokalitě. Pohybuje se řádově od stokoruny do cca 500 Kč. Roční náklady na boj s nelegálními polepy a graffiti na lampách veřejného osvětlení dosahují částky vyšších stovek tisíc korun,“ říká pro Blesk Novotný.

Video
Video se připravuje ...

Výhled z vrchního balkonu radnice Prahy 1. David Zima

Fotogalerie
7 fotografií