Říct to květinou

Ačkoli příručku květomluvy pro pokojové rostliny zatím nemáme, jsou pokojovky zajímavým dárkem do každého interiéru. Ale pozor, není to dárek pro všechny. Ne každý je totiž ochoten věnovat rostlinám byť minimální péči, a tak končí třetina pokojových květin v kontejneru. Ekologická zátěž s převozem např. z exotických zemí také není úplně zanedbatelná, včetně všech možných plastových obalů.

Velká část u nás prodávaných rostlin však pochází z Nizozemí nebo také částečně z Belgie, Dánska či Francie, případně některé pěstírny exotických rostlin máme už i u nás. Pokud chcete dát jako dárek květinu, můžete najít různá více či méně zajímavá vyjádření nebo rčení vystihující, co tímto dárkem sledujete. Např. aloe: nebuď zbytečně žárlivý. Květ pelargonie: sním o tvém objetí. O voděnce naši předkové prý říkali, že platí proti uřknutí a dodává naději a radost. S květinami je spojena celá lidová slovesnost, ale obecně je lepší zkusit zapojit intuici a také si probrat v duchu vlastnosti, zvyky a životní styl budoucího majitele než čekat, že naši květomluvu pochopí.

Autor: iStock.cz

Feng- šuej a pokojové rostliny 

Vylaďují a usměrňují energii v domácnosti, celkově oživují prostředí. Rostliny se špičatými listy jsou obecně více jang a pomáhají rozproudit energii, rostliny s kulatými a svěšenými listy jsou více jin, a energii naopak zklidňují. Každá místnost potřebuje jiný druh, třeba do ložnice nedávejte květin mnoho, ale hodit se tam budou třeba druhy s přiléhajícími listy, např. pokojová lipka (lípěnka). Nekupujte mnoho rostlin naráz a spíš postupně vnímejte, jak na vás, členy rodiny a celkovou atmosféru domova působí menší počet. Neuchovávejte uschlé nebo nemocné rostliny a vybírejte květináče z přírodních materiálů.

Autor: iStock.cz

Aby dobře zapadla

VENKOVSKÝ STYL a rustikální nábytek vyžadují pestřejší květiny, jako jsou bramboříky, kalanchoe, pelargonie, pokojové begónie a miniaturní růže.

STŘEDOMOŘSKÝ STYL se dobře doplňuje s agáve, aloe, pryšci, ibišky, jukou nebo citrusy.

SKANDINÁVSKÝ STYL používá především nekvetoucí zelené rostliny s okrasnými listy, jako jsou sukulenty či palmy, dále kaktusy a obecně hydroponické či jiné netradiční formy pěstování.

KLASICKÝ STYL si říká o pokojové azalky, bramboříky, břečťany, kapradiny, kamélie, velmi elegantně působí sytě zelené rostliny s bílými květy.

EXOTICKÝ STYL si rozumí s tropickými a subtropickými rostlinami, jako jsou bromélie, fíkus, palmy, mučenky, případně netradiční bilbergie.

MODERNÍ DESIGN (kov, sklo, minimalismus) stylově podtrhne anthurium, hodí se také dracény, pryšce, monstery, kapradiny, velkolisté fíkusy, araukárie či lípěnky.

Pokojové rostliny a další dekorace do vaší domácnosti najdete za nejvýhodnější ceny na našem Bazaru Blesk.