Mezi týmy, které porota vybrala, jsou mimo jiné významná architektonická studia jako MVRDV, Snøhetta nebo Office for Metropolitan Architecture (OMA). Z desítky kanceláří jich je pětice z České republiky. „Zájem o účast v soutěži projevily týmy složené z často velmi renomovaných architektů, urbanistů, krajinářských architektů a dopravních inženýrů z Evropy, Ameriky i Asie,“ uvedl Vácha.

Mezinárodní soutěž se uskuteční formou soutěžního workshopu, který nebude anonymní. Soutěžní porota, v níž zasednou kromě architektů a zadavatelů také zástupci hlavního města, Prahy 6, VŠCHT nebo IPR, povede se soutěžícími dialog.

„Vybraní účastníci přijedou na konci října do Prahy, aby se v rámci prvního soutěžního workshopu seznámili s řešeným územím. Následně bude každý tým pracovat na konceptu dostavby čtvrtého kvadrantu. Ten soutěžní porotě představí na druhém soutěžním workshopu v únoru 2023,“ sdělil Petr Návrat z kanceláře ONplan, která soutěž organizuje. Týmy, které postoupí do druhé fáze soutěže, pak dopracují podrobný návrh dostavby. Vítězný návrh by měl být znám v červnu příštího roku.

Pozemky za miliardu

Konsorcium developerů koupilo pozemky o rozloze 20 122 metrů čtverečních, tedy převážnou část zastavitelné plochy v tzv. čtvrtém kvadrantu Vítězného náměstí mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů, zhruba za miliardu korun v listopadu roku 2021. Ředitel komerční výstavby Penty Real Estate Pavel Streblov tehdy avizoval, že by měla vzniknout polyfunkční zástavba, jejíž realizaci developeři předpokládají do roku 2028. VŠCHT prodala pozemky developerům s tím, že za získané peníze postaví novou univerzitní budovu s výukovými prostory a zázemím pro studenty a akademiky.

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925 a od té doby mělo několik názvů, například v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce. Mezi Pražany se pro něj nicméně vžil název „Kulaťák“. Se zástavbou tohoto území počítá dlouhodobě i územní plán Prahy.

Fotogalerie
3 fotografie