Designblok, který se jako jeden z mála konal i v minulých letech, kdy se nejen Česko potýkalo s pandemií koronaviru, se opět vrací do smíchovského bývalého kláštera Gabriel Loci a také do Uměleckoprůmyslového muzea v Praze (UPM). Každoročně má tento mezinárodní festival designu jedno téma, které propojuje jednotlivé části festivalu, pro letošek se jím stal LES, v UPM pak na to designéři navážou s vlastním, ale podobným tématem PRALES. Organizátoři tím chtějí akcentovat téma, které se nejen v módě a designu objevuje čím dál tím častěji, tedy udržitelnost a návrat k přírodním materiálům.

„Tématem letošního Designbloku bude LES. Po globálním tématu Budoucnost, které jsme zvolili v roce 2019, po zaměření na lokální výrobu s tématem Vášeň v roce 2020 a tématu Štěstí v roce 2021, jsme zvolili téma, v jehož rámci se budeme věnovat především využití přírodních materiálů, tradičním českým řemeslům a environmentálním otázkám,“ říká Jana Zielinski, ředitelka Designbloku.

V rámci festivalu návštěvníci uvidí instalace řady českých a isvětových designérů. V Superstudiu v Gabriel Loci se setká padesátka firem z celé Evropy – ikonické zahraniční značky jako Vitra, Moroso nebo holandské studio Toer s českými výrobci Johann Malle, Master&Master, TON a mnoho dalšími. Chybět nebudou ani čerstvé projekty, které teprve začínají získávat své příznivce. Uměleckoprůmyslovém muzeum v Praze zase nabídne velkorysou sbírku sklářského umění od antiky až po 19. století, kterou doplní například spolupráce Federica Díaze se sklárnou Moser, tvorba Zdeňka Lhotského nebo Lady Semecké.

Sláva Ukrajině!

Letošní novinkou je pak speciální výstava v Gabriel Loci Sláva Ukrajině!, která uctí práci ukrajinských designérů a značek, které pokračují v tvorbě navzdory probíhající válce, a nabídne jim platformu k mezinárodní prezentaci.

„Ukrajinští deisgnéři se do Prahy sjeli z Kyjeva, Lvova, Berlína nebo Curychu. Projekt Sláva Ukrajině! jsme připravili po důkladné rozvaze, jak nejlépe pomoci ukrajinským designérům postižených válečným konfliktem, který rozpoutalo Rusko před více než půl rokem. Ve spolupráci se studiem IHOR jsme na Designblok pozvali sedm designérských studií a značek a poskytli jim samostatný prostor k prezentaci. Díky tomu mohou zaujmout média, světové galeristy, kurátory a výrobce, kteří se na festival chystají, a posunout se tak v kariéře dále,“ vysvětluje pro Blesk Zielenski

„Těší nás, že také díky spolupráci našich partnerů, můžeme ukrajinské designéry podpořit i finančně – každému z vystavujících věnujeme 600 eur na náklady spojené s příjezdem a instalací,“ dodává ředitelka a věří, že pomoc konkrétním designérům je nejlepší způsob, jak přispět k ochraně a zachování současné ukrajinské tvorby.

Co neminout?

Vyznat se v nepřeberném množství designérů a značek někdy bývá složité, proto Blesk poprosil ředitelku festivalu, aby prozradila, co určitě návštěvníci nesmí minout. „Určitě už zmíněné výstavy a taky se těším, že v rámci výstavy Sláva Ukrajině!, přijede i designérka Victoria Yakusha z mého oblíbeného studia FAINA. Letošní ročník je obecně velmi silný, co se týče účasti zahraničních hvězd, do Prahy přijíždějí významná zahraniční média, kurátoři, galeristé a nákupčí. Zdá se, že se po slabších pandemickým ročnících nás čeká pořádnou podzimní smršť inspirace.“

A na co se v rámci 24. ročníku Designbloku nejvíc těší sama ředitelka Jana Zielenski? „Na setkání s designéry, na zahraniční hvězdy (Richarda Huttena, Studio Toer, designéry Chmara.Rosinke), mezinárodní porotu i mladé evropské diplomanty; na moment, kdy se zamiluju do nějaké novinky a budu jí chtít mít doma. A taky se těším na hlavní výstavy – Designérii inspirovanou podhoubím od studia MY DVĚ, výstavu současného českého porcelánu Terra Alba v kurátorském výběru Radka Wohlmutha a architektuře Maxima Velčovského, Art House v podobě intervence současného autorského skla do sbírky Vojtěcha Lany a výstavu úspěšných firem Rodinné stříbro v Uměleckoprůmyslovém museu.

Fotogalerie
32 fotografií