Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bojovníka proti nacismu Bedřicha komunisté při výslechu brutálně zmlátili: Roztrhli mu játra a nechali ho vykrvácet v cele!

Autor: mc - 
7. října 2022
05:00

Příběh Bedřicha Wiesnera připomíná desítky, možná i stovky jemu podobných. Zarytý bojovník proti bezpráví se angažoval za druhé světové války tak hrdinně, až z něj měli strach i komunisté, kteří později vládli v Československu. Při výslechu Wiesnera mučili, nakonec ho zmlátili tak brutálně, že mu roztrhli játra. Prosil o lékaře, ale marně. V cele ho později našli mrtvého - vykrvácel.

StB válečné zásluhy nikdy příliš nezajímaly. Nebo možná spíš naopak je zajímaly dost na to, aby pochopili, že lidé, kteří bojovali proti útlaku nacistů, se nebudou krčit před komunisty v koutě a dřív nebo později se postaví i proti nim. Moc dobře věděli, že podobné „protivníky“ musí zastavit za každou cenu. Šikanou, brutálním zacházením, výslechy plnými násilí, mučení a nakonec i smrtí - ať už na popravišti nebo v nemocnici - se hrozby zbavovali na denním pořádku.

Mezi jejich oběti patřil i záložní důstojník Ing. Bedřich Wiesner, vlastenec a pracovník zpravodajského II. odboru exilového Ministerstva národní obrany v Londýně. Vyslýchal uprchlíky z protektorátu i zajatce z řad nepřátel. Po válce dělal ředitele nákupu u Čs. hutí v Praze, ale pracoval také jako příležitostný informátor i po svém propuštění z armády.

16. listopadu 1949 Wiesnera zatkla StB a odvezla ho do konspirační chaty ve Varadově, která kdysi stála na samotě uprostřed lesa, dnes je přímo u dálnice D4. Tam ho podrobili výslechu plnému brutálního mučení. Svlíkli mu krom kalhot veškeré svršky a hlavní muž za celou akcí Miroslav Pich Tůma ho mlátil do břicha, zatímco ho další dva poskoci drželi.

Bili ho celý den a celou noc, než z něj doslova vymlátili přiznání ke spolupráci s britskou tajnou služnou proti komunistickému režimu, což pochopitelně nebyla pravda. Wiesnera pak odvezli do věznice v Ruzyni. Nedostalo se mu žádného ošetření, i když o lékaře prosil. 19. listopadu ráno ho našli v cele mrtvého - pitva prokázala, že mu při ranách do břicha roztrhli játra a on vykrvácel do dutiny břišní. Pich Tůma za svůj zločin nebyl nikdy potrestán, ačkoliv byl vyšetřován ještě komunisty. V roce 1995 spáchal sebevraždu.

Zobrazit celou diskusi