Sochu o váze 35 tun vyrobil pro projekt Fragment známý umělec David Černý. Dům má symbolizovat lidské společenství a jeho schopnost vzájemně se podepřít, když je to potřeba, stejně jako sílu, kterou má lidská sounáležitost. „Sochy jsou složeny z malých prvků, které pomyslně představují buňky lidského těla. Stejně jako v životě buňky tvoří tělo a malé části se skládají, aby podepřely ty větší,“ popsal myšlenku díla autor.  

„Naší ambicí bylo dostat metropoli opět na výsluní novodobého stavitelství. Výjimečná lokalita Rohanského nábřeží si o unikátní počin přímo říkala,“ uvedl k soše Marcel Soural, majitel společnosti Trigema, která dům staví. Moderní budova obklíčená uměleckými výtvory stála 1,4 miliardy korun.  Noví nájemníci by se do Fragmentu mohli stěhovat na počátku roku 2023, kdy bude stavba dokončena. 

Drama kolem sochy

Socha budí rozporuplné emoce. Zatímco jedna část obyvatel Prahy 8 je ze sochy nadšená, druhá část se soše posmívá. „Může mi, prosím, někdo vysvětlit, jak může tato zrůdnost obrazně vzdávat hold staré Invalidovně? Jediné, co si z toho vezmu je, že Černý rád velké kozy,“ posmívá se Lukáš H. Další obyvatelce Lucii P. by vadilo, že by jí socha koukala do okna. „Mně to přijde strašné. Nejprve mimina, teď tohle a x dalších projektů. Dříve architektura za něco stála, teď bez komentáře,“ myslí si Markéta M.  

Spoustě lidem se však socha líbí. „Mně se to líbí jako celek a jistě je to hezčí a zajímavější, než baráky na druhé straně řeky a po obou stranách,“ říká Miroslav Š. Podle Davida M. se stavba nemusí líbit každému, ale to neznamená, že by se měli snižovat k urážkám. „Je to dobrý,“ odpovídá stručně. Viktorii P. se celá stavba včetně sochy také líbí. „Jsem ráda, že se tu staví i zajímavé stavby,“ povídá.

Pohled nastupující generace architektů

K sochařskému dílu, jakožto stavbě, se vyjadřují také mladí architekti. „Socha na mě působí pozitivně i přes její velikost. Myslím si, že se jedná o hezký doplněk k už tak zajímavému domu,“ sděluje Blesku student architektury Jan Pejskar (23).  

Zvolený prostor je podle mladého architekta ideální už z toho důvodu, že se nachází vedle Rohanského nábřeží, značně frekventované silnice, ze které si budovy poprvé všiml i sám Jan. „Už jen z tohoto důvodu si myslím, že se to muže stát turistickou atrakci stejně jako hlava Franze Kafky před obchodním centrem Quadrio,“ uzavírá.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Josef Pleskot promluvil o nové filharmonii v Praze. Bojuje za ni přes 20 let Jiří Marek, Lukáš Červený, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Fotogalerie
18 fotografií