Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neregulérní volby? Soud se zabývá stížnostmi na průběh, týkají se pražských radnic i magistrátu

Aktualizováno -
7. října 2022
17:23
Autor: ČTK - 
4. října 2022
13:11

Městskému soudu v Praze dorazilo celkem 23 návrhů zpochybňujících volby do pražského zastupitelstva a zastupitelstev městských částí, což je oproti volbám před čtyřmi lety o dva méně. Nejvíce jich je na volby na magistrát, a to šest. Kromě magistrátu se stížnosti týkají také voleb na 11 radnic. Vyplývá to z informací zveřejněných na úřední desce soudu. Obrátit se na soud se stížnostmi na průběh voleb či zpochybnit zvolení některého z kandidátů mohli lidé do 7. října. Námitky mají vliv na lhůtu svolání ustavujícího zastupitelstva.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), která získala 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se třemi mandáty. Voleb se zúčastnilo 43,91 procenta voličů. Za preferovanou označil vítěz voleb koalici kopírující vládní formát Spolu, Piráti a STAN.

Stížnosti

Soud nyní zveřejňuje pouze informaci o tom, že návrhy obdržel. Neuvádí, kdo je podal ani důvody podání, sdělil ČTK mluvčí soudu Adam Wenig. Na soud se může obrátit volič nebo kandidující seskupení, pokud má za to, že byla porušena ustanovení volebního zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledky hlasování.

Z celkového počtu 23 návrhů se jich šest týká magistrátu. Z městských částí se nejvíce stížností objevilo na Praze 4, na které soud eviduje tři návrhy. Po dvou návrzích se pak objevuje v Praze 1, 5, 10 a 18. Po jednom to pak je v Praze 7, 11, 15 a 17 a rovněž v Lysolajích a Řeporyjích.

Podle zákona musí primátor či starosta městské části do 15 dnů od konce lhůty pro podání stížností svolat ustavující jednání zastupitelů, ovšem pouze v případě, že volby nikdo nenapadne. V případě, že napadne, začne platit 15denní lhůta na svolání zastupitelstva až ode dne nabytí právní moci rozhodnutí soudu o posledním z podaných návrhů.

Video  Takto vypadala volba Zdeňka Hřiba (Piráti) pražským primátorem v roce 2018.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa