„Jsem absolutně v šoku ze současného vývoje a přístupu společnosti NWT,“ uvedl jednatel společnosti Teplo Břeclav Martin Marták. Společnost musí nyní odebírat zemní plyn za aktuální ceny a cena tepla se zvýšila z původních 628 korun za gigajoule na 3030 Kč/GJ. Generální ředitel NWT Vít Štěpánek se odmítl vyjádřit.

Slíbili a nesplnili

Městská společnost Teplo Břeclav uzavřela smlouvu o dodávkách plynu s firmou NWT v roce 2020, a to pro roky 2022 a 2023. „Již v listopadu 2021 po nás NWT požadovalo, že pokud nepřistoupíme na zásadní navýšení ceny zemního plynu, nezahájí jeho dodávky. Nakonec jsme přistoupili v lednu 2022 na zvýšení jednotkové ceny o 30 procent, neboť jsme nechtěli riskovat ukončení smlouvy a složité právní spory, což nám umožňuje zákon o veřejných zakázkách. NWT se dokonce zavázalo, že další riziko změny okolností jde k jejich tíži,“ uvedl Marták.

Dohra u soudu

Advokát Michal Šilhánek, který teplárenskou společnost zastupuje, uvedl, že bohužel žádný právní nástroj v tuto chvíli neumožňuje donutit NWT pokračovat v dodávce plynu. „Jakmile bude známa výše škody, kterou NWT svým konáním dle našeho názoru způsobilo, budeme ji všemi dostupnými prostředky vymáhat,“ uvedl advokát.

Teplo Břeclav byla založena v roce 1998, je 100procentně vlastněná Městem Břeclav.

VIDEO: Síkela: Ruský plyn k nám už neteče, přesto ho máme dost.

Video
Video se připravuje ...

Síkela: Ruský plyn k nám už neteče, přesto ho máme dost ČTK