Klidnými strážníky nenechalo odstavené elektrokolo zaparkované u popelnice v Praze 14. Po kontrole hlídka zjistila, že kolo je kradené. Kradený skútr stojící u vjezdu do garáží obchodního centra řešili zase strážníci v Praze 11. 

Také v ostatních městských částech se strážníci nezastavili. V Praze 5, 7 a 13 řešili tři kradená auta. Do ulice Karlovarská vyjížděla hlídka městské policie na oznámení. Strážníky zavolala žena, která uslyšela ránu a poté si všimla auta v příkopu. Z vozidla vystoupil muž s brýlemi a kapucí na hlavě a utíkal pryč. 

„Auto mělo stažené okénko u řidiče, na sedadle spolujezdce byly kleště, pojistky a klíče,“ uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová. Strážníci vypátrali majitele vozidla, ten sdělil, že nepojízdné auto odstavil v Bělohorské ulici v Praze 6. 

Zloděj čokolád

O víkendu museli strážníci vyjíždět i ke kurióznímu případu zloděje čokolády. Ten v pasáži Florentinum v Praze 1, ukradl 80 kusů čokolády Milka za 3 tisíce korun. Dvaatřicetiletý muž se svůj lup snažil schovat do kočárku, přitom jednu čokoládu dal rovnou dítěti. Partnerka pak muže poslala ještě pro tuňáka. Zloděj nebyl žádným nováčkem ve svém oboru, za krádež byl již v minulosti odsouzen. 

Tisíce případů

Od začátku roku řešila městská policie téměř 2 000 podobných případů. Za stejné období loňského roku to bylo 1 001 přestupků a v roce 2020 opět za stejné období 1 309 přestupků proti majetku.

Podle Seifertové jsou nejčastější krádeže v obchodech s potravinami. Nejvíce se kradou sladkosti, běžné potraviny jako maso či sýry a v neposlední řadě i alkohol. Zloději mají v merku také šampony, deodoranty a zubní kartáčky, jedná se o věci, které lze následně lehce zpeněžit nebo směnit.

Krade se i v obchodech stavebním materiálem a nářadím a výjimkou nejsou ani obchody s oblečením. „Jednou ze specifických skupin jsou drogově závislí, kteří zboží směňují za drogy či dále přeprodávají, osoby bez domova, lidé závislí na alkoholu a další sociálně nepřizpůsobivé osoby,“ řekla Seifertová.

Krade se opravdu všechno, co zlodějům přijde pod ruce. Strážníci řešili  dokonce i případy krádeží mulčovací kůry, granulátu proti slimákům, vrtáků, sady na obočí či rybí pomazánky.

Fotogalerie
8 fotografií