Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Adept na ministra má 5 dětí, vládní křeslo odmítal a střetl se s Kalouskem. Teď míří z Brna do Prahy

Aktualizováno -
4. října 2022
07:52
Autor: ČTK, simao - 
3. října 2022
21:17

„Zůstávám doma v Brně,“ hlásil loni v listopadu Petr Hladík (KDU-ČSL) poté, co odmítl pozici ve vládě Petra Fialy (ODS). Jenže nyní ho šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) opět zavolal na pomoc. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) musí na operaci a ve vládě končí. Hladík tentokrát už neodolal. A i když jak lídr vedl do komunálních voleb koalici lidovců se STAN a mohl se stát prvním náměstkem primátorky Markéty Vaňkové (ODS), přesunu do Prahy do útrob ministerstva a Strakovy akademie se už tentokrát patrně nevyhne.

Nominace Petra Hladíka (KDU-ČSL) na ministra životního prostředí nebude mít vliv na harmonogram vyjednávání o koalici v Brně, uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). S Hladíkem jako náměstkem řešila v poslední době drobné neshody a spekulovalo se, že by to mohla být překážka k pokračování stávající koalice.

Vaňková popřála brzké uzdravení končící ministryni Anně Hubáčkové (za KDU-ČSL) a ocenila, že ve vládě bude další člověk z Brna. Hladík uvedl, že se po jmenování ministrem komunální úrovni věnovat nebude.

Hladíkovo odmítnutí

„Když chceš změnit svět, běž domů a miluj svou rodinu. A když chceš změnit naši zemi, musíš změnit nejprve svoje město. Takhle to mám, a proto zůstávám doma v Brně. A proto teď nemůžu jít do Prahy a dělat ministra životního prostředí, i když jsem tu nabídku dostal. Vím, že teď řadu z vás asi zklamu, ale zároveň doufám, že mě pochopíte,“ uvedl Hladík, brněnský politik a otec 5 dětí, v listopadu 2021.

Ministrem životního prostředí se tehdy nestal, nyní však po zdravotních potížích Anny Hubáčkové, která rezignuje a zamíří na operaci, již kývl. A to nedlouho poté, co táhl v komunálních voleb do boje koalici KDU-ČSL a STAN a po volbách mu měla připadnou role prvního náměstka primátorka.

Hladíkova nominace na ministerstvo životního prostředí přichází po oznámení Anny Hubáčkové o rezignaci kvůli zdravotním problémům. Končící ministryně míří na operaci.

„Řešil jsem to před rokem a teď to přišlo znovu. Je to ale složitější. Ministryně Anna Hubáčková mě požádala, abych vedl ministerstvo místo ní. Kvůli vážným zdravotním problémům musí podstoupit náročnou operaci, ta jí znemožní vykonávat svou pozici i nadále. Velmi mě to zasáhlo,“ uvedl nyní Hladík na twitteru.

Hladík: Komunální úrovni se věnovat dál nebudu

„Koalice není o jedné osobě, ale o subjektech jako celku. Já jsem počítala s tím, že pokud vznikne koalice s KDU-ČSL, bude Petr Hladík mým prvním náměstkem,“ uvedla v reakci na Hladíkův plánovaný přesun do Prahy Vaňková.

„Já to beru s pokorou. Samozřejmě se mě logicky můžete ptát, co Brno. Já se ujmu pozice ministra životního prostředí jakmile mě pan prezident jmenuje s plným nasazením, a tudíž se té komunální úrovni teď věnovat nebudu,“ oznámil v pondělí Hladík.

Brno ostatně zmínil i sám premiér Petr Fiala (ODS). „Petr Hladík se věnuje životnímu prostředí dlouhodobě, jeho práci znám i z jeho působení v Brně. Jeho nominaci ze strany KDU-ČSL respektuji a podle toho budu dále postupovat,“ uvedl na twitter šéf vlády.

Vaňková: Jsem ráda, že ministrem bude další Brňák

Z Brna jsou i nyní ve vládě i straníci brněnské primátorky Vaňkové z ODS - premiér Petr Fiala nebo ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Na proces vyjednávání a harmonogram, jak jsem ho předestřela, to žádný vliv nemá. Budeme prostě dál vyjednávat se všemi subjekty, jak bylo v plánu. Zejména bych chtěla popřát paní ministryni Hubáčkové brzké uzdravení. Ohledně Petra Hladíka jsem ráda, že se rozrostou řady ministrů o dalšího člověka z Brna,“ uvedla v pondělí Vaňková, která vyjednává o nové koalici.

Hladík: Pro rodinu to není jednoduché

Samotnému Hladíkovi se však z Brna patrně příliš nechtělo. Nyní se však dle všeho přesune na pražské ministerstvo. „Pro mě osobně to není jednoduché, s rodinou jsme to hodně řešili. Volala mi přímo paní ministryně, zda bych byl ochoten nastoupit,” prozradil Hladík v pondělí.

„Před rokem jsem odmítl kvůli rodině a Brnu. Na tom se nic nezměnilo. Pro rodinu ani moje brněnské kolegy to není jednoduché. Situace je teď ale naléhavější, v době českého předsednictví a energetické krize nemůžeme ohrozit chod ministerstva. Proto jsem žádost přijal,“ dodává Hladík na twitteru.

Kalousek: Vymluvil se na početnou rodinu. A dostal „na zadek“

Miroslav Kalousek (TOP 09) však v kývnutí Hladíka přesun do Prahy vidí něco trochu jiného. „Původně měl být ministr právě pan Hladík. Jenže ten chtěl být raději primátor Brna. Tak se vymluvil na početnou rodinu, odmítl nominaci, odmítl koalici Spolu a kandidoval na primátora. Když dostal ′na zadek′ bude ministrem rodina, nerodina,“ napsal Kalousek na twitteru.

„Jednoduché soudit, když se neznáme,“ odvětil mu Hladík a pozval Kalouska na pivo. „To, že bych Vás dnes nikdy na ministra nenavrhl ještě neznamená, že bych Vám nepřál, abyste byl ministrem úspěšným. To je v zájmu nás všech. Tak hodně štěstí, podotkl už smířlivěji Kalousek.

„JA víte co? Já si myslím, že kdybyste s námi seděl u jednacího stolu (nad kterým pořád visí i Vaše fotka), tak byste pro něj tu ruku zvedl taky,“ poznamenal v reakci na Kalouska další lidovec, hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Jednání o brněnské koalici probíhají

V Brně v současnosti vládne nyní koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD. Po volbách však ODS s TOP 09 jednala se všemi stranami, které se dostaly do zastupitelstva, a zatím žádná koalice nevznikla, ač by ta současná měla pohodlnou většinu.

Volby v Brně nyní vyhrála ODS s TOP 09, která získala 16 mandátů mezi 55 zastupiteli. Druhé ANO má 13 mandátů, třetí KDU-ČSL deset. Šest mandátů má SPD, Trikolora a Moravané, čtyři Piráti a po třech ČSSD a také Zelení s Žít Brno.

Vaňková s Hladíkem měli neshody před volbami například při prezentování témat, Hladík se také do Vaňkové opřel před volbami na sociálních sítích kvůli její odpovědi, že chce jednat po volbách se všemi.

ODS s TOP 09 může pokračovat v současné koalici, může mít ale také nadpoloviční většinu pouze s jedním partnerem, a to druhým hnutím ANO. Vaňková uvedla, že je mnoho variant koalic, k žádné se ale zatím veřejně nepřiklonila.

Kdo je Petr Hladík

  • Datum narození: 28. září 1984
  • Vzdělání: vystudoval projektové řízení na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity
  • Současná funkce: první náměstek brněnské primátorky, místopředseda KDU-ČSL
  • Praxe: během studia sbíral pět měsíců zkušenosti na pracovní stáži v Portugalsku, po škole pracoval jako projektový manažer a konzultant; v roce 2010 byl zvolen zastupitelem městské části Brno-sever, po volbách v roce 2014 také zastupitelem města Brna
  • Od roku 2015 byl místostarostou městské části Brno-sever, tuto pozici opustil poté, co se v roce 2016 stal prvním náměstkem primátora; v roce 2018 obhájil pozici prvního náměstka primátorky města Brna, do jeho gescí patřilo školství a sport, rodinná politika a zdravotnictví, životní prostředí a územní plánování a rozvoj
  • V nedávných komunálních volbách byl brněnským lídrem kandidátky KDU-ČSL a STAN, členství v zastupitelstvu obhájil; stal se opět i členem zastupitelstva Brno-sever.
  • Členství a funkce v politických stranách: do KDU-ČSL vstoupil v roce 2010, později stál tři roky v čele Mladých lidovců; v březnu 2019 byl zvolen novým místopředsedou KDU-ČSL, v lednu 2020 funkci na mimořádném sjezdu strany obhájil, stejně tak jako na sjezdu strany v dubnu 2022
  • Rodina: je ženatý a má pět dětí
  • Hladík měl možnost stát se ministrem životního prostředí už loni při sestavování Fialova kabinetu po sněmovních volbách, ale rozhodl se zůstat v Brně ve funkci primátorčina náměstka.
  • V předsednictvu KDU-ČSL má v kompetenci životní prostředí, komunální politiky a Mladé lidovce.

Video  Ministryně Hubáčková ve vládě končí a jde na operaci! Adeptem lidovců Hladík  - Blesk TV - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 6. října 2022 15:01 )

Ano, tenista Djokovič je také velmi sebestředný. S dobrým srdcem.

Robbertt ( 5. října 2022 13:02 )

Bože chraň.
Párkrát jsem s ním jednal a tak sebestředného člověka aby pohledal.

Jan Kocián ( 4. října 2022 17:41 )

Mě jenom napadlo, že se podobá na tenistu Djokoviče.

nespokojeny ( 4. října 2022 14:15 )

Mistrovský tah pana ministra Blažka.
Primátorku Vaňkovou si "vypěstoval" a tento ničema musí pryč z Brna, dělá jí totiž velké potíže.

doktormediciny ( 4. října 2022 09:32 )

Nejak uplne se mi nepodarilo pochopit smysl hlavne naspisu..Pamn Hladik ma 5 drti. Samoztejme ze neni jednoduche se sbalit a odejit z Brna do Prahy...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa