Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukrajinští hudebníci zavítali na Metronome Festival do Prahy: Pomáhali vybrat peníze i pro postižené děti

Autor: diz - 
4. října 2022
05:15

Zatímco zraky celého světa se upínají k dění na Ukrajině, jíž napadlo Rusko, miliony Ukrajinců hledá „nový“ přechodný domov, kde se dá. Na statisíce jich zavítalo i do České republiky, která mnohé překvapila svým štědrým a velkorysým přístupem. I díky němu mohli v Praze vystoupit šikovní ukrajinští hudebníci. „V elektronické hudbě jsou TOP právě ukrajinští umělci,“ sdělila v rozhovoru pro projekt ProUkrainu spolumajitelka agentury Art of Mice Liuba Teplická, která v Praze vystoupení v rámci Metronome Festivalu organizovala.

Nebyli to jen hvězdný Beck, čeští Tata Bojs či Mig 21, potažmo legendární Nick Cave, kdo se v Praze letos v červnu představil na pražském Výstavišti. Kupu známých jmen doplnili také ukrajinští muzikanti jako Kazka, Tvorchi, Mélovin nebo Alekseev.

Vystoupili v rámci jedinečného koncertu Ukrainian Freedom Voices, aby alespoň něčím potěšili statisíce uprchlíků, kteří se v Čechách ukrývají před hrůzami, jež Rusové na Ukrjaině páchají. Velkou zásluhu na tom, že v Praze mohli zahrát, má právě Liuba Teplická.

Vybavení pro děti

Ohlas na vystoupení byl podle ní veliký. Díky tomu, že jej nasnímaly kamery, tak byl vysílán i v zahraničí. „Byl vysílán v televizi ve třech zemích,“ vyjádřila se. „V současné době je nadále vysílán po celém světě prostřednictvím platformy Megogo, je to náš digitální partner,“ dodala s tím, že jeho prostřednictvím se i snaží vybírat peníze, které následně putují na Ukrajinu. „ Jdou na podporu klinik, které jsou v přední zóně a starají se především o postižené děti. Chybí tam vybavení.“

Za tím, že na Metronome Festivalu mohli vystoupit hvězdy ukrajinského hudebního nebe, stojí Liuba Teplická. Za tím, že na Metronome Festivalu mohli vystoupit hvězdy ukrajinského hudebního nebe, stojí Liuba Teplická. | ProUkrainu

Elektronika – Ukrajina je TOP

Málokdo v Čechách měl přitom dosud povědomí o tom, jak kvalitní hudební scéna na Ukrajině je. Pro Teplickou je to velmi překvapivé. „Hudba je u nás velmi cool, existují směry, ve kterých jsou naši umělci známější v zahraničí než doma. Týká se to například elektronické hudby. V té jsou TOP právě ukrajinští umělci,“ zastává.

Poprvé na mezinárodní scéně

Teplická je jen vděčná, že to byla právě Praha, která otevřela ukrajinským uprchlíkům i hudebníkům dveře dokořán. Stala se tak dějištěm unikátní příležitosti. „Ukrajinská scéna se poprvé v historii stala součástí mezinárodního festivalu,“ těší ji. V takovéto konstelaci ukrajinské hvězdy na zahraničních festivalech, zdá se, nikdy předtím nevystoupili. Jak na Ukrajince hlavní město zapůsobilo?

„Vím, že Češi jsou spíše zdrženliví. Proto mě překvapil především jejich postoj k Ukrajincům, vůbec k této válce Ruska proti Ukrajině,“ říká producentka. „To, jak se chovali k Ukrajincům... první měsíc to u mě vyvolávalo slzy neustále. Nebyli jsme připraveni, že tuto pomoc budeme potřebovat, ale to, co pro nás dělali, je mimořádné. Je velmi inspirativní, že vedle nás žijí takoví přátelé. A proto to, co jsme udělali, bylo také poděkování. Ráda bych v tom pokračovala,“ dodává.

Za kulturním výkonem jejích krajanů tak nebyla jen snaha potěšit Ukrajince, pomoci, ale i poskytnout českým či zahraničním návštěvníkům festivalu pěkný zážitek. „Myšlenka byla nejen pobavit a pomoct, ale také seznámit Čechy s naší hudbou a kulturou,“ uzavírá.

8:29
Dnes

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

Zobrazit celý online
Video  Blesk Podcast: Zástupci Colours, Rock For People, Metronome a Hradů CZ o létě 2021. Budou se festivaly konat?  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa