Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Supersummit na Hradě: Co je Evropská rada? Prezidenti a premiéři určují politiku EU

  • Autor: Martin Valeš - 
    5. 10. 2022
    05:00

    Nejvyšším orgánem Evropské unie je Evropská rada. Několikrát do roka se scházejí hlavy států a vlád probrat nejdůležitější problémy. Má stálého předsedu, kterým je nyní Charles Michel. V rámci českého předsednictví v EU se zasedání Evropské rady naplánovalo na Pražský hrad na pátek 7. října 2022.

    • Hlavní instituce EU se poněkud pletou. Evropská rada (též summit EU - schůzka na nejvyšší úrovni) sdružuje hlavy států a vlád, tedy premiéry a prezidenty, a řeší nejdůležitější, strategické otázky.
    • V Radě Evropské unie (krátce se říká jen Rada) naopak zasedají ministři, potažmo jejich podřízení, a to v řadě různých podob podle resortů a sektorů. Například se řekne Rada pro hospodářské a finanční věci, zkr. Ecofin, když se scházejí ministři financí. Rada slouží hlavně jako zákonodárný orgán, dalo by se říci jako horní komora k Evropskému parlamentu, neboť taky schvaluje návrhy zákonů (přesněji nařízení a směrnic).
    • Do třetice existuje Rada Evropy, sídlem ve Štrasburku, což je instituce nezávislá na EU, a také starší a rozsáhlejší (46 členských států). Má ale podstatně menší význam.
  • 1.Kdo zasedá v Evropské radě

    Evropská rada, Brusel (23. června 2022). Evropská rada, Brusel (23. června 2022). | Evropská unie

    • Většina států EU má tzv. parlamentní politický systém, kdy vláda vzejde z parlamentu a v jejím čele stojí premiér. Hlava státu, ať už prezident, nebo král, v těchto zemích do vládní politiky příliš nezasahuje, má spíše symbolickou funkci. To je případ i České republiky. A takovéto země v Evropské radě zastupují předsedové vlád; ze 27 jich je 23.
    • Za čtyři země naopak jezdí prezident: z Rumunska, Litvy, Kypru a také Francie - tedy obvykle. Francouzi mají poloprezidentský režim, volí si prezidenta i parlament, z něhož vzejde vláda s předsedou. Pokud je prezident ze stejného tábora, dominuje on (což je případ Emmanuela Macrona), naopak když prezidentův tábor parlamentní volby (vzácně) prohraje, mívá větší roli premiér a prezident mu do vlády nemá moc mluvit.
    • Dřív řídil zasedání Evropské rady premiér či prezident země, která zrovna zastávala předsednictví v EU. Od Lisabonské smlouvy má však stálého předsedu neboli europrezidenta. První byl belgický expremiér Herman Van Rompuy (2009-14), pak bývalý předseda polské vlády Donald Tusk (2014-19), nyní je evropským prezidentem opět Belgičan, Charles Michel (2019-24).

    • Zasedání se také účastní předseda/předsedkyně Evropské komise, aktuálně tedy Ursula von der Leyenová. A pokud se probírá zahraniční politika, tak také Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku alias evropský ministr zahraničí (zároveň patří do Evropské komise i do Rady). Nyní tuto funkci zastává Josep Borrell.
    • Předsednictví v EU je hlavně záležitostí Rady EU, tedy ministrů. Evropské rady se týká jen málo, například tím, že se v hostitelské zemi obvykle koná jedno „neformální“ zasedání - jako třeba to v Praze 7. října 2022. Premiér Petr Fiala je jeho hostitelem, ne však předsedou.
  • 2.Jak se hlasuje v Evropské radě

    Evropská rada, Brusel (23. června 2022). Evropská rada, Brusel (23. června 2022). | Evropská unie

    • Evropská rada se vždy snaží o konsensus (shodu). Europrezident se svým sekretariátem dopředu připraví návrhy závěrů. Pak je projedná se stálými zástupci členských států v Bruselu a poté s ministry pro evropské záležitosti na zasedání Rady pro obecné záležitosti. Premiéři a prezidenti už ve finále jen doladí sporné otázky. I tak nebývají vzácností dlouhé skluzy a vleklá noční jednání kvůli pár zdánlivým drobnostem a slovíčkaření.
    • „V některých specifických případech, které jsou stanoveny ve Smlouvách EU, však přijímá rozhodnutí jednomyslně nebo kvalifikovanou většinou,“ uvádí web EU. Jednomyslnost znamená, že každý stát má právo veta. Kvalifikovaná většina pak znamená, že pro musí hlasovat 55 % států, jež musejí zastupovat 65 % populace EU. Takto například Evropská rada volí svého předsedu.

    • Výstupem řádných i mimořádných zasedání jsou Závěry Evropské rady. „Jejich účelem je určit konkrétní otázky, které jsou pro EU důležité, a nastínit konkrétní opatření, jež je třeba přijmout, ale také cíle, kterých je třeba dosáhnout,“ popisuje unijní web. „Závěry Evropské rady také mohou stanovit lhůtu pro dosažení dohody o určité záležitosti nebo pro předložení legislativního návrhu. Evropská rada takto ovlivňuje politickou agendu EU a určuje její směřování.“ Evropská komise a Rada EU (rada ministrů) následně s takovým pověřením podnikají konkrétnější kroky.  
    • Neformální zasedání znamená to, že lídři spíše diskutují, ale zpravidla nehlasují, nepřijímají formální závěry, spíše vágnější prohlášení.
  • 3.Kde se schází Evropská rada

    České předsednictví v EU 2009: Summit EU-USA v KCP. České předsednictví v EU 2009: Summit EU-USA v KCP. | Evropská unie

    • Regulérní zasedání se konají v Bruselu, normálně dvakrát do roka. V posledních letech se tam však často přidávají i mimořádné Evropské rady - třeba kvůli finanční krizi, migrační vlně, brexitu nebo covidu. Zatímco plánované se chystají cca rok a půl dopředu, ty mimořádné se někdy svolají jen s párdenním předstihem. Na české předsednictví připadá jedno neformální zasedání (7. 10. 2022 v Praze), jedno regulérní brzy poté (20. - 21. 10. 2022 v Bruselu) a přidalo se jedno mimořádné (15. - 16. 10. 2022 v Bruselu). „Rekordní počet summitů byl svolán v roce 2015 – celkem 12,“ uvádí web Rady.
    • V Bruselu se roku 2017 otevřela (nejen) pro schůzky hlav států a vlád nová reprezentativní budova nazvaná Europa. Uvnitř skleněné kostky se nachází konstrukce ve tvaru lucerny, která v noci pěkně svítí. V budově jsou i kanceláře národních delegací a europrezidenta. Je propojena s další budovou Rady, kde pracují její byrokrati.
    • Na neformálních radách si hostující země vybere, kde lídry pohostí. V dubnu 2009 premiér Mirek Topolánek pořádal neformální Evropskou radu, respektive summit EU-USA v Kongresovém centru Prahy. Za druhého předsednictví padla volba na Pražský hrad. Pro předsednickou zemi jde mj. o příležitost se předvést v dobrém světle, zrovna Praha je oblíbeným dějištěm nejrůznějších mezinárodních konferencí a taková reklama se vždy hodí.

    Video  Premiér Fiala jednal se šéfem Evropské rady  - ČTK
    Video se připravuje ...

frantacizek ( 5. října 2022 18:41 )

no tak pokud by neměl maturitu, musí počítat s konkurencí romských spoluobčanů na trhu práce ve svém segmentu... dokonce mu ti schopnější, kteří umí psát, číst a počítat, nemusí nosit klíč na krku s adresou bydliště (pro městskou policii nebo jakéhokoliv dobráka, aby je nasměroval ve slabší, nejen alkoholové dny) mohou konkurovat tak, že mu tu práci mohou i brát.. s tím je třeba počítat, ne si na to stěžovat... šlo o vyřešení dotazu, popř. trošku rasově zabarvené stížnosti tady kolegy..

naidka ( 5. října 2022 10:48 )

A ty máš maturitu? Podle příspěvku to tak nevypadá.

frantacizek ( 5. října 2022 10:13 )

a máš maturitu?? jinak si měl tvrdit, že máš romské prapředky, pak už to přešlo v linii gadžů a postupně jste blednete, až máš strach, že linie po tobě budou už albíni..

frantacizek ( 5. října 2022 10:10 )

ještě jsem zapomněl zdroj teda - je to jeho soused, komouš jak poleno, naposledy uvěřil jako Ilona Csáková, že proletí covidové letadlo, on teda narozdíl od ní dostal v mailu i konkrétní hodinu letu. Ale zase nevěděl, že půjde o linku DHL, to mu doplnila ale následně Ilona..

cervena_sedma ( 5. října 2022 10:07 )

Vzhledem k tomu, že se účastní premiéři a prezidenti, tak se těch dalších jmen moc nenabízí. A posledním premiérem byl Babiš nebo žijete v nějakém paralelním světě a víte o nějakém jiném premiérovi?

Zobrazit celou diskusi