Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pravčická brána je poprvé od požáru opět přístupná: Turisté ji vzali útokem!

Autor: Michal Israel Volf - 
2. října 2022
05:00

Mířily k ní davy turistů, ruch u Pravčické brány ale uťal rozsáhlý lesní požár v Českém Švýcarsku. Až v sobotu, po dlouhých dvou měsících, k ní opět směli návštěvníci. A přišly jich stovky!

Stezka od silnice přes Tři prameny k Pravčické bráně měří necelé tři kilometry. Téměř po celé její délce jsou znatelné následky největšího lesního požáru u nás. „Katastrofa. Chtěl jsem to vidět na vlastní oči a je to dechberoucí,“ řekl Petr Bureš (42) z Děčína.

Na otevření si musel počkat, správa parku totiž nejdřív potřebovala zajistit bezpečnost cesty. „Bylo nutné zkontrolovat skály ve spolupráci s geology, i ohořelé stromy, aby nikoho neohrozily,“ vysvětlil mluvčí NP České Švýcarsko Tomáš Salov.

Víte, že...

Plameny 24. července zasáhly více než 1000 hektarů parku, požár se podařilo uhasit po 20 dnech.

Hurá do práce

Velikou radost ze zpřístupnění stezky k památce měl také Petr Novotný (45), který pracuje v tamním informačním centru. Cestu, kterou běžný turista zvládne za půl hodiny, vyběhl za 17 minut. „Opravdu jsem se těšil, bývám tady normálně každý den, ale teď jsem nemohl. Chyběli mi lidé i ta krajina,“ svěřil se. Užívat si bude ale pouze do konce října, kdy končí sezona.

Do soutěsek ne

Správa parku otevřela pro turisty také červenou stezku k Malé Pravčické bráně. „Stále zůstává zavřena Gabrielina stezka, soutěsky i Hluboký důl,“ upřesnil mluvčí Salov. Nově se smí do parku i v nočních hodinách.

Video  Vyšetřovatelé už vědí, kde v Českém Švýcarsku začalo hořet  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

 

 

Lomikel ( 2. října 2022 08:47 )

No a co jako ?
Lidi chtěli vidět to, co ještě správa Národního parku spolu s ekology a Ministerstvem pro životní prostředí ještě nedokázali zničit a zdevastovat.

krapotkin ( 2. října 2022 08:46 )

Byly doby, kdy se po bráně smělo chodit a za vstup do parku se neplatilo. Bylo tam zábradlí a hlavně krásný výhled. Pak se dalo na řeči ekologických teroristů a ti vstup na bránu zakázali. Co naplat Česko se změnilo na zemi zákazů, příkazů a okrádání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání