Královna Alžběta II. zemřela na začátku tohoto měsíce po neuvěřitelných 70 letech své vlády. Na britských bankovkách byla od roku 1960 a jen tak se to měnit nebude - současné polymerové bankovky s portrétem bývalé královny budou totiž i nadále zákonným platidlem. Z oběhu budou staženy až poté, co se opotřebují nebo poškodí. Na to, aby ji jak na platidlech papírových, tak i na mincích nahradila podobizna jejího syna, nového krále Karla III., zatím Britové nijak zvlášť nespěchají.

Kálovská pošta prý také chystá nové známky s podobiznou krále - i ty se ale dostanou do oběhu až po vyčerpání současných zásob.

Podobu nového panovníka na papírové bankovce prý centrální banka zveřejní do konce roku, do poloviny roku 2024 by už měly být součástí trhu. Žádné další změny na platidlech v hodnotě 5, 10, 20 a 50 liber nebudou provedeny, tvrdí britská centrální banka. Další bankovky v současné sérii zdobí ale také portréty politika Winstona Churchilla (†90), spisovatelky Jane Austenové (†41), malíře Williama Turnera (†76) či matematika Alana Turinga (†41).

Video
Video se připravuje ...

Král Karel III. v Edinburghu u rakve své matky, královny Alžběty II. Reuters

Změny nastanou i u mincí. „První mince s podobiznou Jeho Veličenstva krále Karla III. se dostanou do oběhu podle poptávky od bank a pošt,“ uvedla generální ředitelka mincovny The Royal Mint Anne Jessoppová. Drobné libry a pence s podobiznou Karla III. a Alžběty II. budou společně v oběhu ještě mnoho let a proces jejich výměny bude nějakou dobu trvat. Mincovna totiž odhaduje, že existuje zhruba 27 miliard mincí s podobiznou královny.

Buckinghamský palác rovněž představil monogram nového panovníka, jenž se používá mimo jiné na státních dokumentech, vládních budovách, pro frankování královských zásilek a objevuje se také na sloupových poštovních schránkách. Monogram si údajně vybral sám panovník z řady návrhů a jde o jakousi šifru - skládá se z písmen C a R, které představují jméno Charles a výraz „rex“, tedy latinsky král, spolu s vyobrazením koruny a římskou číslovkou III.

Fotogalerie
84 fotografií