Ti, kdo vnímají Drážďany jen jako skvělé místo k nakupování nebo sem jezdí jen na vánoční trhy, o mnoho přicházejí. Barokní město na Labi je totiž doslova otevřenou pokladnicí unikátních zážitků. A jejich procházením by se daly strávit týdny. Zkuste sem vyrazit třeba na krátkou podzimní dovolenou. Saské hlavní město vás určitě překvapí.

Umělá inteligence

Stálá expozice Německého hygienického muzea v Drážďanech vám odhalí řadu zajímavostí vašeho vlastního těla. Až do 6. listopadu tu ale můžete shlédnout i výstavu o umělé inteligenci. Na vystavených exponátech uvidíte, jak se umělá inteligence učí, mění nám život a jak ji můžeme cíleně využívat a vylepšovat. Do 5. března tu najdete i interaktivní výstavu „Fake. The Whole Truth“. Pokuste se rozklíčovat, co je pravda a co lež.

Notre Dame ve Velké zahradě

Drážďanská Velká zahrada je krásný park přímo v centru města. Na podzim je to ideální výletní cíl. O to víc, že v paláci vprostřed zahrady můžete navštívit interaktivní výstavu věnovanou vyhořelému pařížskému chrámu Notre Dame. Pomocí rozšířené reality, 360° pohledů, 3D rekonstrukcí nebo interaktivního tabletového průvodce HistoPad se ponoříte se do 850leté historie budovy – od plánů výstavby až po dnešní rekonstrukci po požáru.

Noční nákupy

Máte rádi nakupování? Pak vyrazte do Drážďan v pátek 30. září, kdy se zde uskuteční již 6. ročník Late Night Shopping. V tento den můžou milovníci nákupů brouz dat po obchodech až do 22:00. Do akce se zapojí prodejci, restauratéři a velké nákupní galerie od Neumarktu až po Vídeňské náměstí (Wiener Platz).

Hodování v zámku Popelky

Zámek Moritzburg na předměstí Drážďan známe z filmové pohádky o Popelce. A skvělý čas pro jeho návštěvu bude třeba poslední říjnový víkend, kdy se zde uskuteční rybí a lesní slavnosti. Velkolepá kulinářská událost plná skvělých pokrmů vám umožní nasát pohádkovou atmosféru zámku všemi smysly včetně večerního lampionového průvodu a ohňostroje.

Simson stále žije

legendární moped Simson. Připomenout si jej můžete na výstavě v Muzeu dopravy v Drážďanech. V expozici uvidíte 25 strojů, jež dokumentují technické a designové úspěchy i neúspěchy, nápady a možnosti tohoto mopedu. Výstava potrvá do 6. listopadu 2022.

Zwinger a pevnost

Nejvýznamnější památku města, barokní komplex paláců Zwinger, nemůže minout žádný návštěvník Drážďan. Najdete tu hned tři skvělé výletní cíle – obrazovou Galerii starých mistrů, Matematicko fyzikální salon a ohromnou sbírku porcelánu. Vydat se tu můžete i na multimediální cestu v čase pomocí 3D technologií Dresden Xperience, která vás přenese do historie Zwingeru a nedaleké drážďanské pevnosti.

Muzeum Karla Maye

V Radebeulu na předměstí Drážďan najdete Villu Shatterhand, dům, kde žil a tvořil spisovatel Karel May. Součástí expozice jsou autorovy osobní předměty i rozsáhlá sbírka předmětů o kultuře a životě domorodého obyvatelstva Severní Ameriky.

Jak do Drážďan?

Dostat se do Drážďan není žádný problém. Z Prahy jezdí autobusy přes den přibližně každých 30 minut a vlaky jednou za dvě hodiny.

Autem: z Prahy 1,5 hodiny po dálnici D8/A17

Autobusem: přímý spoj z Prahy 2 hodiny

Vlakem: přímý spoj z Prahy 2,5 hodiny

Tip: Více informací o zajímavostech v Drážďanech a okolí najdete i v češtině ZDE.

 

Video
Video se připravuje ...

Tipy na říjnové výlety Videohub

Fotogalerie
18 fotografií