Žádost o svolání mimořádného jednání podalo devět zastupitelů z hnutí STAN a Praha 22 Naše město v pátek 9. září. Podle zástupů radnice se musí starosta a rada městské části řídit zákonnou lhůtou při svolání zasedání, která činí 15 dní. „Výzva byla doručena evidentně se záměrem, aby toto zasedání kolidovalo přímo s volbami. Považuji to za pouhý politický trik, pokoušející se zneužít a ohnout zákon, který na tuto situaci nepamatuje,“ uvedl Kaněra.

Kritika

Radou zvolený postup označil za nevhodný lídr hnutí STAN v Praze 22 a opoziční zastupitel Vojtěch Zelenka (STAN). Svoláním mimořádného jednání na druhý volební den se podle něj stávající radní vyhýbají kritice a řešení problémů. „Svolané zastupitelstvo (v den, kdy už stávající zastupitelé nemají mandát) může být maximálně besedním kroužkem obyčejných občanů bez možnosti přijímat nějaká usnesení,“ sdělil Zelenka.

Na zasedání chtěla část opozice projednat situaci mimo jiné ohledně polyfunkčního domu v Pitkovicích, jehož výstavba byla zastavena, a přístavby základní školy (ZŠ) U Obory, která je využívaná bez kolaudačního rozhodnutí. Avizovali to ve své žádosti o svolání mimořádného zasedání zastupitelstva.

Polyfunkční dům v Pitkovicích stavěla od listopadu 2021 za asi 105 milionů Kč firma Raeder & Falge. Hotovo mělo být na jaře 2023. Stavební práce ale firma, která se dostala do insolvence a změnila název na RAF Stavby, podle starosty od května neprovádí. Dokončení domu s ordinacemi a mateřskou školou se podle něj nejméně o rok opozdí a stavba se prodraží.

V novém pavilonu ZŠ U Obory jsou čtyři třídy. Žáci se v nich podle opozičních zastupitelů od začátku školního roku učí, přestože přístavba nemá stavební povolení. To následně potvrdil starosta Kaněra. Podle něj bylo umožnění výuky „v pečlivě dodělané, ale nezkolaudované budově“ nejlepším z možných řešení, aby byla výuka dětí zajištěna. Modulovou přístavbu postavila letos asi za 30,99 milionu korun bez DPH firma Warex, vyplývá ze smluvních dokumentů.

Praha 22, v níž žije přes 11.000 obyvatel, je na jihovýchodě hlavního města. Městská část zahrnuje Uhříněves, Hájek a Pitkovice. Radnici od poloviny roku 2021 vede starosta Kaněra. Nahradil Vojtěcha Zelenku (STAN), který byl z funkce starosty odvolán těsnou většinou 13 z 25 zastupitelů městské části.