Zrekonstruovaná spodní část Václavského náměstí se dočkala po několika letech slavnostního přestřižení pásky, které je pomyslnou tečkou za první etapou rekonstrukce celého náměstí. Přibyly zde stromy, lavičky, fontána nebo také pítko. Druhá fáze rekonstrukce na náměstí vrátí tramvaje a zpříjemní pěší pohyb v centru města. Slavnostní přestřižení pásky za vydatného deště navíc doplnila vernisáž výstavy týkající se historie Václavského náměstí, jejímž autorem je Ondřej Šefců. Výstava se nachází ve spodní části náměstí a na několika panelech s historickými fotografiemi ukazuje například, jakými změnami prošlo, jak probíhala stavba metra nebo také několik zajímavostí.

„Václavské náměstí je teď nový a hezký městský prostor, městský bulvár s novým předlážděním, alejemi lip a také vodním prvkem. Myslím, že tenhle prostor si to opravdu zaslouží a děkuji všem, kdo se na tom za ta léta podíleli, věřím, že tento prostor bude dobře sloužit všem pražanům“, řekl k symbolickému otevření tohoto prostoru primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Společně s ním pásku přestřihávali také Adam Scheinherr (Praha Sobě) a Petr Hlaváček (STAN). Hlaváček ve své řeči ocenil mimo jiné také to, že zde přibylo zhruba padesát stromů lípy. Scheinherr potom mluvil o plánech tramvajové trati, která by sem měla vrátit během následujících tří let. Ta by v ideálním případě měla propojit trať vedoucí od hlavního nádraží, přes stanici Muzeum a Václavské náměstí až k Náměstí republiky přes ulici Na příkopě.

Téměř 17 let čekání

K rekonstrukci promluvil také její architekt Jakub Ciegler, jehož kancelář se rekonstrukci věnuje už od roku 2005, kdy vyhráli soutěž. I on ve své řeči zmínil tramvajové propojení s tím, že doufá, že u budoucích politických reprezentací přetrvá shoda na tom, že tramvaje sem patří. Pro blesk potom blíže popsal, proč rekonstrukce trvala téměř 17 let: „Dala by se o tom napsat celá kniha, je to dokladem toho jak je v dnešní době složité získat na něčem politickou shodu. Každá politická reprezentace má na různé věci různý názor, přičemž například jestli někde má jezdit tramvaj, je podle mého názoru spíše otázka na odborníky, než na politiky. Zkráceně je tedy nutné přesvědčit řadu lidí o řadě důležitých věcí a to stojí spoustu času“. Současné vedení města samotnou stavbu zahájilo v roce 2020, těsně před začátkem pandemie.

Dolní část náměstí je nyní přívětivější pro pěší, je širší a nová alej v létě zajistí nižší teploty, díky vlhkosti a stínu ze stromů. Zejména mezi dětmi je potom oblíbená fontána, která tryská vodu v úrovni země, tudíž se do ní dá vstoupit a v horkém počasí je terčem dětí které v ní mohou dovádět. Revitalizace vyšla na 347 milionů korun.

Video
Video se připravuje ...

Fontána v dolní části Václavského náměstí je mítem na svlažení nejen v létě Jan Dařílek

Fotogalerie
13 fotografií