Možnosti přeočkování novou vakcínou od společností Pfizer a BioNtech ve čtvrtek využilo asi o třetinu méně lidí, než kolik si jich do očkovacího centra FTN přišlo pro čtvrtou dávku původní vakcíny v polovině července, kdy podávání druhé posilující dávky začalo. Podle Sulka lze nicméně očekávat, že zájem o očkování sérem typu Comirnaty Original/Omicron BA.1 bude vyšší v příštím týdnu. „Oficiální start očkování novou vakcínou je v pondělí (12. září). Vakcíny jsme ale už měli k dispozici, takže jsme s jejich podáváním lidem, kteří o novou vakcínu měli zájem a řekli si o ni, začali už dnes,“ řekl.

Nové upravené vakcíny proti koronaviru do nemocnice v Krči dorazily ve středu, jak FTN avizovala na svém webu. Nemocnice tak nyní disponuje 480 ampulemi vakcíny, přičemž sérem z jedné ampule lze naočkovat šest lidí. Vakcíny upravené na variantu BA.1 koronaviru slouží jako posilovací dávky zejména pro rizikové skupiny obyvatel.

S podáváním čtvrté dávky očkovací látky začali ve FTN v pondělí 18. července. Zájem veřejnosti byl podle mluvčího vysoký a nemocnice proto v prvních dnech prodloužila provozní dobu očkovacího centra a personálně jej posílila. V prvním týdnu očkování, tedy od 18. do 22. července, si pro vakcínu přišlo 930 lidí. V dalších týdnech se počet naočkovaných lidí snižoval. V minulém týdnu si pro druhou posilující dávku vakcíny přišlo 190 lidí a pro první posilující dávku 56 zájemců, informoval ve čtvrtek mluvčí.

Podle dat o očkování bylo v Česku aplikováno více než 17,94 milionu dávek vakcíny. Ve středu bylo podáno 6045 dávek očkovací látky. Z toho 809 dávek připadá na první posilující dávku a 5088 na druhou posilující dávku.

Video
Video se připravuje ...

Čtvrtá dávka očkování proti covidu Videohub

Fotogalerie
21 fotografií