Vinobraní připomíná návštěvu českého krále Jana Lucemburského, který Znojmo navštívil se svým doprovodem v roce 1327. „Tentokrát jej bude provázet přibližně čtyřsetčlenná družina,“ upozornil mluvčí vinobraní Karel Semotam.

Kromě rytířských turnajů, dobových tržišť, otvírání mázhauzů a šenků se návštěvníci mohou těšit i na divadlo a hudební vystoupení. Přijedou například Lucie Bílá, Marek Ztracený či Chinaski.

Bohatý program si připravili i pořadatelé Pálavského vinobraní v Mikulově, kde přivítají krále Václava IV. a jeho družinu. Zájemci, kteří zaplatí za víkend tisícovku, tedy přibližně dvojnásobek jak ve Znojmě, se mohou těšit na: Lucii Bílou, Mirai, Iné Kafe, Anetu Langerovou či Davida Kollera.

Na vinobraní ve znamení Lucemburků se mohou zájemci vypravit i do Brna - Králova Pole, kde je spojené s oslavou 700. výročí narození Jana Jindřicha Lucemburského (syn Jana Lucemburského – pozn. red.). Kromě degustace jsou připraveny i rytířské souboje, ohnivá show a mnoho dalšího.

Vinobraní se bude konat i v loni tornádem zdevastované Moravské Nové Vsi, ve Strážnici a v Oslavanech se konají historické slavnosti.

VIDEO: Takto přijel Jan Lucemburský do Znojma před třemi lety.

Fotogalerie
9 fotografií