Byl obklopen divy

Díky své poloze byl Kos přímo v centru dění starověkého světa. Hned tři ze sedmi divů se nacházely v jeho těsné blízkosti. Nejbližší, mauzoleum v Halikarnasu (dnešním Bodrumu), bylo zhruba 20 kilometrů, Rhodský kolos a Artemidin chrám v Efezu zhruba 100 kilometrů. Přímo na ostrově se přitom nacházela největší nemocnice tehdejší doby, chrám Asklepion, kde se učil léčit i nejznámější rodák z Kosu, zakladatel lékařství Hippokrates.

Hérakles tu prohrál

Nesmrtelný a neporazitelný. Tak je často prezentován bájný silák a polobůh Hérakles (Herkules). Jenže mezi legendami o něm je i ta odehrávající se na ostrově Kos. Hérakles tu ztroskotal a s vidinou snadné trofeje v podobě berana vyzval na souboj místního farmáře Antagora. Ten ho ale přepral a Hérakles odešel s prázdnou. Souboj dnes připomíná socha na náměstí Antagoras v centru města Kos.

Hippokrates Asklepion nesnášel

Proč neučil Hippokrates své žáky v největší nemocnici tehdejšího světa, Asklepionu, ale pod platanem v centru města Kos? V Asklepionu se totiž léčilo jen pomocí půstu, popíjení zdejších pramenů a mystických snů. A na koho to nefungovalo, byl z léčby vyloučen. Právě proti tomuto přístupu se Hippokrates vymezoval.

Je rájem cyklistů

Ostrov je známý především nádhernými plážemi a památkami. Většina ostrova je ale plochá a protkaná cyklostezkami. Ty se proplétají hlavním městem a dovedou nás i na nejkrásnější zdejší pláže. Milovníci horských kol pak vyráží do pohoří Dikeos, které se tyčí až do výšky 846 m n. m.

400 let pod Turky

Kromě Řeků a Římanů vládli v historii na Kosu i Peršané a Benátčané. A 400 let také Turci. Díky nim najdeme v hlavním městě nejen mešitu s vysokým minaretem, ale i tradiční turecké lázně hammam. Pro tradiční turecké restaurace je populární i městečko Platani, kde sídlí početná turecká komunita. Pobyt na Kosu si můžemte zpestřit i lodním výletem do 40 minut vzdáleného tureckého města Bodrum.

Ostrov pro každého

Kos nabízí od každého trochu a je tak ostrovem, který má co nabídnout doslova každému. „Na Kosu jsou nejlepší všechny ty možnosti, které nabízí. Hotely s krásnými plážemi, prázdné zátoky ideální pro koupání ve dvou, cyklostezky podél pobřeží s povrchem ideálním pro kolo i kolečkové brusle,“ láká na tento řecký ostrov Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style.

Nejkrásnější výhledy

V horách vysoko nad pobřežím můžeme navštívit vesničku Zia vyhledávanou fotografy kvůli údajně nejkrásnějším západům slunce nad mořem. Většina turistů sem sice míří na večeři do jedné z místních taveren s výhledem, ale stojí tu za to i přes den navštívit některý z klášterů v okolí nebo vystoupat odsud na nejvyšší horu ostrova Dikeos (846 m n.m.).

Tip: Hotel KipriotisVillage

Hotel leží přímo u jedné z nejkrásnějších pláží ostrova Psalidi. Když si tu půjčíme kolo, po pobřežní cyklostezce jsme za pár minut klidným tempem v hlavním městě Kos a po cestě budeme míjet řadu taveren a pláží. Když vyrazíme na druhou stranu, narazíme po chvíli na opuštěnější část ostrova s divokými plážemi.

 

Fotogalerie
9 fotografií