„Nejen složitá covidová pandemie, ale nové nebo znovuobjevující se infekce, narůstající rezistence bakterií na antibiotika, stále častější turistické i pracovní cesty do exotických oblastí anebo odmítání očkování jsou hlavními důvody, proč infekční lékařství neustále nabývá na svém významu,“ uvedl přednosta nové kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Milan Trojánek, který dosud působil na stejné klinice Fakultní nemocnice Bulovka.

„Naším cílem je poskytovat kvalitní a komplexní péči o infekčně nemocné s využitím moderních vědeckých poznatků a principů medicíny založené na důkazech. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že péče o naše pacienty musí být založena na mezioborové spolupráci, k čemuž FN Motol poskytuje optimální zázemí,“ doplnil Trojánek.

Mezi hlavní náplň činnosti kliniky bude patřit diferenciální diagnostika infekcí a neinfekčních onemocnění, která se mohou projevovat obdobnými symptomy jako horečka, zánět s nejasným důvodem vzniku nebo zvětšení uzlin. Zaměřovat se chce také na léčení méně častých či obtížně léčitelných infekcí antibiotiky nebo infekce spojené s poskytováním zdravotní péče. Rozvíjet chce také program takzvaného antibiotického stewardshipu, který v celém zdravotním systému monitoruje uvážlivé používání antibiotik, aby byla zachovaná jejich účinnost i v budoucnu.

Součástí kliniky bude Centrum pro pacienty s horečnatými a zánětlivými stavy nejasné etiologie, očkovací centrum a Centrum cestování medicíny, které se kromě léčby pacientů se zdravotními potížemi po návratu z tropů bude věnovat poradenství před cestováním to těchto zemí. V plánu je také rozšíření provozu stávajících specializovaných infektologických ambulancí. Již v nemocnici fungují při infekčních odděleních centra pro léčbu virových hepatitid a centra pro léčbu uživatelů drog.

FN Motol je největším zdravotnickým zařízením v Česku, dosud měla patnáct klinik. Má více než 6000 zaměstnanců a přes 2200 lůžek. Lékaři ročně ošetří ambulantně přes milion pacientů a hospitalizují přes 77 000.