Domy, které plánuje hlavní město na Zbraslavi opravovat, jsou dlouhodobě nevyužívané. Celkové náklady rekonstrukcí jsou odhadovány na 22 milionů korun, přičemž Praha podá žádost o dotaci v programu ministerstva pro místní rozvoj Ukrajina - rozšíření ubytovacích kapacit. Na dotaci by mohla metropole získat až 10,8 milionu korun.

Dotace

„Chceme využít příležitosti získat část prostředků na rekonstrukce z dotačního programu ministerstva pro místní rozvoj a poskytnout v opravených rodinných domech bydlení nejprve uprchlíkům a následně Pražanům,“ uvedl radní Adam Zábranský (Piráti).

Bytů v majetku magistrátu a ve správě městských částí je nyní dohromady asi 30 000 z původního počtu 194.000, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Většinu bytů samosprávy v privatizacích prodaly nájemníkům. Současné vedení magistrátu privatizace zastavilo, ale některé městské části, které si o bytech rozhodují samy, v nich ve větší či menší míře pokračují. Vedení města v tomto volebním období schválilo strategii, podle které by mělo město do roku 2030 stavět alespoň 500 nájemních bytů ročně.

Video
Video se připravuje ...

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? Videohub