Téma krátkodobých pronájmů v centru Prahy rezonuje veřejností již dlouho. Na sociálních sítích se neustále objevují stížnosti místních na přesycené centrum turisty i rušení nočního klidu. Poslední novinkou je praktika pronajímatelů nechávat klíče od jednotlivých domů a bytů v zámcích na kódy. Umístěny jsou nejčastěji na mřížích či plotech, v některých případech dokonce zabudovány přímo do domů.  

Proti krátkodobým pronájmům vystupuje spolek Snesitelné bydlení v centru, jehož zástupci se sešli ve čtvrtek 18. srpna na Ministerstvu pro místní rozvoj s ministrem Ivanem Bartošem (Piráti) a dalšími politiky. Místo, aby politici problém řešili, chtějí jej podle spolku prostřednictvím nového zákona legalizovat.

Zámky, ale (většinou) ne pro zamilované

Na relativně novou praktiku zareagoval spolek vydáním návodu, koho kontaktovat a jak postupovat, když se Pražanům u domů objeví takzvané „mrtvé schránky“. Podle spolku kazí estetický dojem a představují nebezpečí pro obyvatele. „Největším problémem schránek není ani tak to, že hyzdí okolí, ale že ukrývají klíče nejen od bytů, ve kterých jsou provozovány nelegální ubytovací služby, ale samozřejmě i od domů, ve kterých ty byty jsou,“ sděluje Blesku předseda výboru spolku Petr Městecký.

Společné prostory domů jsou ze zákona společné jen spoluvlastníkům. Klíč od nich umístěný na plotě by mohl způsobit jeho zneužití. „Řešili jsme případy, kdy zloději vykrádali Airbnb byty,“ sděluje Jan Daněk, tiskový mluvčí Policie. Situace, že by se „lapkové“ vloupali i do jiných bytů zatím nenastala. Nicméně pokud mají přístup do domu, mohou ukrást cokoliv na chodbě, včetně kabátů, bot a kol. „Je to samozřejmě riziko,“ dodává tiskový mluvčí. 

Podle předsedy spolku spočívá problém v tom, že centrum není dimenzované na současné nájezdy návštěvníků centra. „Když chcete postavit hotel, potřebujete povolení od mnoha dotčených orgánů, když si zřídíte hotelový pokoj v bytě, neptáte se nikoho a úřady to neřeší. Porušují tím platné zákony," zlobí se předseda. 

Žádné stížnosti

Jedním takovým místem, kde se nachází kódové zámky od bytů, je ulice Soukenická. Provozuje je ubytovací společnost Emporio Prague Appartments. Jak sdělila manažerka ubytování v Soukenické, žádné stížnosti že strany radnice nebo památkářů na takzvané „mrtvé schránky“ nezaznamenala. O umístění komunikovali s vlastníkem objektu. 

Co na to památkáři? 

„Orgán památkové péče (OPP) může postupovat pouze a jen v mezích daných zákonem o státní památkové péči,“ říká Vit Hofman, tiskový mluvčí magistrátu. V případě, že by daný trezor spadal pod výčet zásahů uvedených v § 14 odstaců 1 nebo 2, pak by jeho umístění muselo předcházet vydání závazného stanoviska OPP.  

Pokud by skříňky spadaly pod výčet zásahů a památkáři nevydali stanovisko, mohou s pronajímateli bytů zahájit řízení o přestupku a uložit pokutu. Pouze u kulturních památek mohou památkáři nařídit odstranění. „Pokud trezor nelze podřadit pod výčet zásahů uvedených v § 14 odst. 1 nebo 2 zákona o státní památkové péči, pak nemůže OPP ve věci nic činit,“ komentuje Vít Hofman.   

Video
Video se připravuje ...

Podobně jako v Amsterdamu: Marvanová si umí představit zákaz Airbnb v neproblémovějších částech Prahy Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
9 fotografií