Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kancléř Scholz v Praze s Fialou řešil drahou elektřinu a plyn. Zimu zvládneme, ujistili

Aktualizováno -
29. srpna 2022
15:04
Autor: ČTK - 
29. srpna 2022
09:40

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes v Praze přijal německého kancléře Olafa Scholze. Mezi hlavními probíranými tématy byla otázka bezpečnosti, rozšiřování EU a podpora Ukrajiny. Řešili také drahé energie, státníci se shodli na nutnosti nalezení celoevropského řešení pro snížení cen elektřiny.

Státníci diskutovali zejména o rozšíření EU o další členské státy, úpravě hlasování při vstupu dalších zemí do Unie či návrhu francouzského prezidenta Emanuela Macrona k vytvoření nového evropského společenství, které by umožňovalo užší spolupráci bloku s partnery mimo EU. Dostalo se i na otázky bezpečnosti, zejména v souvislosti s návrhem na společnou evropskou protivzdušnou obranu. Řeč přišla i na německou a unijní podporu Ukrajiny v konfliktu s Ruskem.

Některá témata navázala na květnovou návštěvu předsedy české vlády v Berlíně. Scholz tehdy oznámil, že Německo pomůže Česku nahradit zbrojní techniku, kterou Praha poskytne Ukrajině čelící ruské invazi. Konkrétně česká armáda získá od Německa darem 15 tanků Leopard 2A4, dalších až 50 nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ chce Česko koupit.

Česko se také s Německem domlouvá na možnosti získat kapacity v LNG terminálech, které Německo bude budovat v příštích měsících a letech.

Do Prahy se Scholz vydal rok poté, co Česko na tři dny navštívil německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Tehdy se na cestu vydal vlakem, aby ukázal blízkost obou metropolí. Scholz do Prahy poletí.

Scholz v Karolinu: Podpořil přijetí Ukrajiny do EU

Scholz se na dnešní přednášce o budoucnosti Evropy v pražském Karolinu vyslovil pro to, aby se Evropská unie v budoucnu rozšířila mimo jiné o Ukrajinu, Moldavsko a Gruzii. Růst bloku podle něj pomůže zajistit postupný přechod na většinové hlasování.

Upozornil však, že „v této rozšířené Unii budou rozdíly mezi členskými státy narůstat, pokud jde o jejich politické zájmy, ekonomický vliv a systémy sociálního zabezpečení“. „Tam, kde je dnes vyžadována jednomyslnost, se s každým dalším členským státem zvyšuje riziko, že některá země využije svého práva veta a zabrání všem ostatním v rozvoji,“ podotkl Scholz podle agentury Reuters.

„Navrhl jsem proto postupný přechod k většinovému hlasování ve společné zahraniční politice, ale i v dalších oblastech, jako je například daňová politika - s plným vědomím toho, že to bude mít důsledky i pro Německo,“ dodal.

Scholz se ve svém projevu na Karlově univerzitě přihlásil také k podpoře myšlenky francouzského prezidenta Emanuela Macrona, který navrhuje vytvořit nové evropské politické společenství, jež by umožnilo užší spolupráci bloku s partnery mimo EU, uvedla agentura DPA.

V současné době podle něj chybí fórum, kde by prezidenti a předsedové vlád mohli jednou nebo dvakrát ročně diskutovat s partnerskými státy o klíčových otázkách. Za možné oblasti uvedl bezpečnost, energetiku a ochranu klimatu.

Hospodářská soběstačnost je klíčová, státy EU se musí semknout

Scholz podle DPA dále navrhl, aby v Evropě vznikl nový systém protivzdušné obrany. Podle šéfa německé vlády by byl „bezpečnostním přínosem pro celou Evropu“ a byl by levnější a efektivnější, než když si každá země buduje vlastní nákladnou a velmi složitou protivzdušnou obranu.

Ohledně Ukrajiny Scholz vyzval 27 členských států, aby se „semkly, vyřešily staré konflikty a našly nová řešení“. Německo bude Kyjev podporovat „tak dlouho, dokud to bude nutné“, dodal Scholz s tím, že v příštích týdnech se uskuteční nová dodávka německých zbraní na Ukrajinu.

Německo by podle kancléře mohlo převzít „zvláštní odpovědnost“, pokud jde o budování ukrajinského dělostřelectva a kapacit protivzdušné obrany.

Kancléř mluvil v Praze také o hospodářské suverenitě Evropy, která by se měla zbavit co nejdřív surovinové či jiné závislosti na jediném dodavateli. K tomu ji nutí nejen ruský útok, podotkl Scholz. „Hospodářská nezávislost neznamená soběstačnost, Evropa profituje z otevřenosti,“ uvedl šéf německé vlády. Podle něj Uni potřebuje strategii „made in Europe 2030“. Soustředit by se měla na nové technologie pro mobilitu, digitalizaci i klimatickou neutralitu. Evropa potřebuje aktualizací pravidel vnitřního trhu, sdílení dat či výstavbu elektrických sítí a systémů pro uchování energie, uvedl Scholz.

Fiala: Cena elektřiny je nepřijatelná, neodpovídá výrobním nákladům

Kancléř se rovněž s premiérem Petrem Fialou shodl na nutnosti nalezení celoevropského řešení pro snížení cen elektřiny. „Shodli jsme se na tom, že je potřeba najít celoevropské řešení pro snížení cen elektřiny, které určitě neodpovídají nákladům na výrobu a dosahují výše, která není přijatelná,“ uvedl Fiala po zhruba dvouhodinové schůzce s tím, že zimu ale obě země zvládnou.

Fiala rovněž uvedl, že se ČR chce podílet na rozvoji evropské energetické infrastruktury a na získání kapacit v LNG terminálech, jež bude Německo budovat. Rovněž zmínil, že pokračují jednání s Německem o solidaritě v dodávkách plynu, přičemž by ČR též uvítala prodloužení provozu v německých jaderných elektrárnách.

Video  Když stál chléb 420 miliard a Němci topili markami. Příběh hyperinflace 1923  - Videohub
Video se připravuje ...

Redlovci Vpřed ( 29. srpna 2022 20:55 )

Evropa je v koncích. Povolejte Langšádlovou!

Redlovci Vpřed ( 29. srpna 2022 16:31 )

Ukrajinský šváb Fiala se ještě zapotí. 3.9. začínáme

fico ( 29. srpna 2022 16:17 )

Stejně to dopadne pro nás nějakým výjebem.👎

valachia ( 29. srpna 2022 14:56 )

Ten náš blbec nedá pokoj s tou Ukrajinou.

Jirik-ta ( 29. srpna 2022 14:22 )

je potřeba to podporovat - dříve ta komedie skončí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa