Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ochrání kondom proti opičím neštovicím? Primář řekl, kdo by se měl proti viru očkovat

Autor: ČTK, ula - 
28. srpna 2022
05:00

Světová zdravotnická organizace (WHO) eviduje více než 35 400 případů opičích neštovic v 92 zemích. Dvanáct osob na opičí neštovice zemřelo. K 11. srpnu bylo v Česku hlášeno 35 případů v šesti krajích. WHO vyhlásila ve více státech stav ohrožení veřejného zdraví s tím, že riziko nákazy v Evropě je vysoké. MUDr. Pavel Dlouhý, primář infekčního oddělení nemocnice v Ústí nad Labem, Blesk Zprávám řekl, že příroda nám v případě opičích neštovic připravila překvapení. Současná epidemie je totiž jiná než předchozí, zejména kvůli způsobu šíření. Kdo by se podle něj měl proti opičím neštovicím očkovat? A jak se chránit proti nákaze?

První případ nákazy se v Česku objevil na konci května, dalších sedm v červnu, 15 v červenci a zatím 12 případů v prvních jedenácti srpnových dnech. U 11 osob se podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) podařilo zjistit cestu do zahraničí, například do Belgie, Maďarska, Francie, Německa, Řecka, Rakouska, Španělska nebo Portugalska. Někteří pobývali na hudebních či jiných festivalech.

Dalších 30 osob se nakazilo v Česku. „Nejvíce jde o případy v partnerské souvislosti, kdy k přenosu nákazy došlo převážně při úzkém osobním a intimním kontaktu,“ uvedl SZÚ v tiskové zprávě. Většina pacientů byla léčena ambulantně a byla jim nařízená domácí karanténa, sedm bylo hospitalizováno.

Vyrážka může být bolestivá

V Ústeckém kraji bych zaznamenán jeden případ, jak potvrdil i MUDr. Pavel Dlouhý, primář infekčního oddělení, Krajská zdravotní, a.s. - Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem.

Podle něj se většina pacientů uzdraví sama. Proti opičím neštovicím existuje protivirový lék, ale v Česku není dostupný, proto se léčí příznaky.

„U některých pacientů jde o horečku, jindy je vyrážka silně bolestivá, potrápit mohou bolesti hlavy, svalů a kloubů, bolestivě zvětšené uzliny. Pobyt v nemocnici potřebuje zhruba každý sedmý pacient – důvodem bývají právě vysoké horečky a dehydratace, bolesti nebo komplikace – pokud se do vyrážky dostanou bakterie,“ vysvětluje průběh léčby Dlouhý.

V čem je tato epidemie jiná?

Opičí neštovice jsou známé dlouho: Virus byl poprvé objeven u opic v roce 1958, první onemocnění člověka bylo diagnostikováno v roce 1970. Každoročně je hlášeno okolo 1000 případů v zemích střední a západní Afriky. Na jiné kontinenty byla infekce v minulosti občas zavlečena buď nakaženou osobou nebo importovaným zvířetem. „V roce 2003 došlo dokonce k malé epidemii v USA, kam byl virus zavlečen do ZOO shopů, konkrétně od afrických hlodavců (gambijských krys) se tam nakazili psouni prérioví. V Americe jsou psouni chováni jako domácí mazlíčci a nakazilo se potom od nich 81 lidí. Tehdy nedošlo k žádnému přenosu mezi lidmi,“ říká infektolog.

A právě proto je podle něj současná epidemie jiná. „Příroda nám připravila opět překvapení.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.