Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vladimir Putin obnovil Řád Matka hrdinka: Za deset dětí dostanou Rusky milion rublů!

Autor: pma - 
17. srpna 2022
16:14

V Rusku sílí demografická krize a tamní prezident Vladimir Putin přišel s nápadem, jak úbytek obyvatelstva vyřešit. Obnovil Řád Matka hrdinka, který zavedl v zemi už Sovětský svaz roku 1944. Takovou hrdinkou se stane matka, která porodí a vychová deset dětí. Mimo nejvyššího titulu ženy dostanou jako bonus milion rublů, v přepočtu necelých 400 tisíc korun.

Válka na Ukrajině, kterou na konci června odstartoval ruský prezident Vladimir Putin, pokračuje již několikátým měsícem. Tisíce ruských vojáků bojují a umírají na frontě a porodnost v zemi klesá.

Britský deník Daily Mail uvádí, že se v Rusku posledních deset let neustále snižuje počet narozených dětí a v celkovém součtu ruského obyvatelstva ubývá. K 1. lednu 2020 měla nejrozlehlejší země světa podle úřadu 146,748 milionu obyvatel, k počátku roku 2021 to bylo 146,24 milionu a v lednu letošního roku se číslo zastavilo na 145,1 milionu.

Řád je zdoben diamanty a zlatem

To se prezidentovi moc nezamlouvá a přišel s nápadem, jak motivovat ruské ženy, aby více rodily. Podle tamní agentury TASS Rusky za každých deset porozených a vychovaných dětí dostanou  jeden milion rublů, což je v přepočtu necelých 400 tisíc korun. Navíc obdrží i obnovené nejvyšší vyznamenání - Řád Matky hrdinky společně s diplomem.

„Řád Matky hrdinky je vyrobený ze zlata a doplněn diamantem a smaltem. Jedná se o pěticípou hvězdu se zlatými a stříbrnými paprsky, která má uprostřed logo Ruské federace. Nad tím je nápis „Matka hrdinka“ a na zadní části se nachází číslo odznaku,“ popisuje ruský web IRK.ru vzhled vyznamenání.

Podle Putina se dá na lidi narozené v početných rodinách spolehnout, jsou čestní a nepodvádí. Na finanční odměnu a titul podle prezidenta dosáhnou i ženy, jejichž potomci položili život při obraně Ruska nebo byli v důsledku plnění vojenské služby prohlášeni za nezvěstné.

Řád v minulosti získalo přes 400 tisíc žen 

Nejedná se o zcela revoluční myšlenku. Podobný výnos zavedl v roce 1944 Sovětský svaz, jehož obnovení by si Putin dle jeho předchozích vyjádření velmi přál. „Je to rozpad historického Ruska pod názvem Sovětský svaz. Přišli jsme o 30, 40 procent obyvatelstva a přibližně stejné množství výrobních kapacit, změnili jsme se v úplně jinou zemi. To, co se budovalo tisíc let, bylo z velké části ztraceno,“ uvedl v minulosti prezident v ruské státní televizi.

Tehdejší titul Řád Matky hrdinky byl udělován ženám, které porodily deset a více dětí. Oficiálně zrušen byl na podzim roku 1991. Za necelých padesát let byl řád udělen zhruba 431 tisícům ženám.

11:27
Dnes

„Před dnešní rozpravou v parlamentu ČR o migraci v EU je třeba jasně říci, že pravidla dohodnutá v Paktu o migraci a azylu nevyžadují povinné relokace, a to ani v případě krize. Co je požadováno, je povinná solidarita - finanční nebo operační,“ napsala eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová. „Země jako Česká republika, která již projevila solidaritu tím, že hostí velké množství Ukrajinců, bude moci být osvobozena od jakýchkoli povinných solidárních příspěvků,“ dodala komisařka na X.

10:42
Dnes

„Nikdo netvrdí, že pakt zastaví migrační toky. Je to základna pro to, abychom situaci v budoucnu mohli zvládat,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) před mimořádnou schůzí Sněmovny k evropské dohodě o zvládání přistěhovalectví. „Nynější stav migrace v unii je neuspokojivý, vyžaduje racionální řešení, nikoli iracionální strašení.“

Zopakoval, že vyjednaná výjimka pro ČR se bude odvíjet od počtu Ukrajinců uprchlých před konfliktem jejich země s Ruskem. „Přeju si, aby výjimka netrvala věčně, přeju si konec války, aby se Ukrajinci mohli vrátit,“ uvedl s tím, že poté pro Česko začnou platit stejné podmínky jako pro ostatní evropské země, což považuje za zcela správné.

10:16
Dnes

V Černihivu na severu Ukrajiny skončily záchranné práce po středečním ruském raketovém útoku, sdělil dnes ráno šéf oblastní správy Vjačeslav Čaus. Bilance mrtvých se podle něj zvýšila na 18, zraněných je 78 lidí. Ve středu ukrajinské úřady hovořily o 17 mrtvých a nejméně 60 zraněných.

Útok, který podle Čause Rusové provedli pomocí tří balistických raket Iskander, podle dřívějších zpráv zasáhl 16 výškových obytných budov, nemocnici nebo školu. Bývalý ukrajinský poslanec Ihor Mosijčuk tvrdí, že v Černihivu byl zasažen také hotel, kde byli ubytovaní vojáci.

Záchranáři pátrali po lidech uvězněných pod troskami jedné zcela zničené budovy. Vyprostit se jim podle dnešního oznámení podařilo tři přeživší.

Zobrazit celý online

Video  Putin jako kůl v plotě: Nechali ho potupně dlouze čekat na erdogana  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa