Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velký přehled: Kandidáti na primátora Třince v komunálních volbách 2022

Třinec
Třinec  (Autor: Profimedia)
Autor: mah - 
17. srpna 2022
13:30

V komunálních volbách 2022 v nejmladším statutárním městě v Česku se utká sedm různých kandidátek. Voleb se tak účastní o dva subjekty méně, než před čtyřmi lety. Svou pozici bude obhajovat i primátorka Věra Palkovská, která v čele města stojí už od roku 2006. Primátorkou je ovšem pouze čtyři roky, Třinec se totiž stal statutárním městem teprve v roce 2018.

Kandidáti na primátora Třince 2022

Kandidát

Volební strana

Patrik Bocek

ANO

Joanna Hyrnik

Piráti

Robin Lotko

Společně pro Třinec (ODS a TOP 09)

Věra Palkovská

Osobnosti pro Třinec

Marian Plucnar

ČSSD

Jan Ferenc

Nezávislí

Pavla Golasowská

KDU-ČSL

Patrik Bocek (ANO)

Hnutí ANO v Třinci pro komunální volby 2022 opět vsadilo na Patrika Bocka.

Ten do zastupitelstva poprvé kandidoval v roce 2018 rovnou z čela kandidátky hnutí ANO a byl zvolen zastupitelem.

Joanna Hyrnik (Piráti)

Pro třinecké Piráty jsou komunální volby 2022 první, do kterých postaví kandidátku. V jejím čele je Joanna Hyrnik. Na kandidátce je ovšem pouze 12 kandidátů z 33 možných.

Pro tu jde o první kandidaturu do třineckého zastupitelstva.

Robin Lotko (Společně pro Třinec)

Kandidátka Společně pro Třinec sdružuje představitele ODS a TOP 09. V jejím čele stojí Robin Lotko z ODS.

Ten bude do zastupitelstva kandidovat už potřetí. V předchozích pokusech figuroval na samostatné kandidátce ODS, která se ovšem v letech 2014 ani 2018 nezvládla probojovat do zastupitelstva.

Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec)

Svou pozici bude v komunálních volbách 2022 obhajovat primátorka Věra Palkovská, která opět vede kandidátku Osobnosti pro Třinec.

Palkovská má s komunální politikou bohaté zkušenosti. Poprvé byla zvolena zastupitelkou a radní města v roce 1994, kdy kandidovala za ODS. O čtyři roky později v komunálních volbách 1998 již kandidovala jako nezávislá a získala i pozici místostarostky. Mandát i funkci uhájila i v roce 2002. V komunálních volbách 2006 se poprvé postavila do čela kandidátky Osobnosti pro Třinec a po volbách se stala starostkou. Svou funkci i s mandátem obhájila i v letech 2010 a 2014. Krátce před volbami 2018 se pak stala první primátorkou Třince, když se stal statutárním městem a následně svou funkci znovu obhájila.

Marian Plucnar (ČSSD)

ČSSD se pro komunální volby 2022 v Třinci spojila s nezávislými kandidáty. Do čela kandidátky se postavil sociální demokrat a bývalý zastupitel Marian Plucnar.

Ten do zastupitelstva Třince zkoušel kandidovat v roce 2010 jako nestraník za Věci veřejné, tehdy ovšem neuspěl. V roce 2014 už kandidoval za ČSSD a byl zvolen zastupitelem z 11. místa sociálnědemokratické kandidátky. Před čtyřmi lety pak kandidátku ČSSD poprvé vedl, ale strana se do zastupitelstva nedostala.

Jan Ferenc (Nezávislí)

Kandidátku Nezávislých vede v komunálních volbách 2022 zastupitel Jan Ferenc.

Ten v zastupitelstvu sedí bez přestávky od roku 1998, kdy byl zvolen jako kandidát ODS, za kterou kandidoval i o čtyři roky později. V roce 2006 poprvé kandidoval za Nezávislé a poprvé se objevil i v čele kandidátky. O čtyři roky později svůj mandát obhájil jako trojka na kandidátce sdružení Coeistentia a nezávislých kandidátů. V roce 2014 pak figuroval na druhém místě kandidátky Soužití - Wspólnota a před čtyřmi lety pak byl znovu zvolen na kandidátce Nezávislí.

Pavla Golasowská (KDU-ČSL)

KDU-ČSL pro komunální volby 2022 v Třinci sází na dlouholetou zastupitelku a poslankyni Pavlu Golasowskou.

Ta v komunální politice zkoušela prorazit již v roce 1998, kdy poprvé kandidovala jako nestraník za KDU-ČSL. Tehdy ovšem, stejně jako při druhém pokusu v komunálních volbách 2006, neuspěla. Zvolena byla až z pozice lídryně kandidátky v komunálních volbách 2010. V letech 2014 a 2018 kandidovala pokaždé z druhého místa kandidátky.

Volební kalkulačka pro komunální volby

Blesk.cz připravil ve spolupráci se sdružením KohoVolit.eu pro své čtenáře volební kalkulačku pro komunální volby.

Video  Průvodce komunálními volbami  - Videohub
Video se připravuje ...

Komunální volby 2022

Komunální volby se v Česku konají každé čtyři roky. Voliči v nich mohou volit zástupce více stran díky tzv. panašování. Voleb se zároveň mohou účastnit i občané států Evropské unie, kteří mají v Česku přihlášený přechodný pobyt, a to jako voliči i kandidáti.

Kdy budou volby

Komunální volby 2022 proběhnou v pátek 23. září a sobotu 24. září.

Otevírací doba volebních místností:

  • Pátek: 14:00 - 22:00
  • Sobota: 8:00 - 14:00

Kdo kandiduje

Volby do obecních zastupitelstev jsou tradičně počtem kandidátů největší největším druhem voleb v Česku. Komunální volby 2022 v tom nejsou žádnou výjimkou. Zájem o funkci zastupitele má sice o 21 tisíc kandidátů méně, než před čtyřmi lety, i tak ovšem kandiduje takřka 200 tisíc lidí.

Jak se volí

V komunálních volbách je možné využít tzv. panašování. Lidé mohou dát hlas kandidátům více stran. Volební systém je ovšem poměrný a k určení rozdělení křesel v obecních zastupitelstev se používá přepočet upravenou D’Hondtovou metodou.

Kdo může volit

V komunálních volbách mohou zastupitelstvo volit všichni občané ČR s trvalým pobytem v dané obci, kterým je v den voleb alespoň 18 let. Kromě toho mohou volit i občané států Evropské unie, kteří jsou v obci přihlášeni k přechodnému pobytu.

Volební účast je v průměru 48 procent.

Kandidáti na primátory

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa