Při rekonstrukci budou navýšeny opěrné zdi, do kterých tunel na žižkovské straně ústí. Tím vznikne více prostoru pro výtvarné dílo. „Prostor si zaslouží kvalitní a kultivované výtvarné řešení, které může svým pojetím přispět k vytvoření si vztahu obyvatel s místem a předejít tak vandalismu jinak poměrně exponovaných hladkých stěn,“ stojí ve schváleném dokumentu.

Návrhy by podle požadavků radnice měly podporovat zážitek vystoupení z tunelu na denní světlo či naopak. Může připomínat lokální historii nebo typické prvky Žižkova. Náklady na uskutečnění návrhu by podle dokumentu neměly překročit 3,5 milionu korun bez DPH. Peníze chce městská část získat v programu Umění pro město, kterým pražský magistrát podporuje umisťování uměleckých instalací ve veřejném prostoru.

Tachovské náměstí

Obdélníkové Tachovské náměstí se nachází u Koněvovy a Husitské ulice. V současné době je nevzhledné a stojí na něm nevyužitá budova bývalých veřejných záchodů. Po rekonstrukci objekt zmizí, přibude posezení ve středu náměstí pod šesti novými vzrostlými stromy a vzniknou pobytové plošiny podél domů s možností instalace restauračních zahrádek. Vstup na cyklostezku bude bezbariérový a trávník povede až k vinici na úpatí Vítkova.

Praha 3 plánuje také úpravy dalších náměstí. V blízké době by měla začít více než 20 let připravovaná přeměna náměstí Jiřího z Poděbrad, kterou podle projektu žižkovské radnice uskuteční magistrát. Ten připravuje také úpravy vrchu Vítkov. Letos by podle dřívějšího vyjádření starosty Prahy 3 Jiřího Ptáčka (TOP 09) měly začít rovněž úpravy horní části Žižkova náměstí. Radnice také v soutěži vybrala studii přeměny náměstí Jiřího z Lobkovic, podle níž nechá připravit projekt úprav. V minulých letech již městská část opravila například Komenského nebo Kostnické náměstí.

Fotogalerie
9 fotografií