Nová tramvajová smyčka zjednoduší především přestup z autobusů, a to i příměstských, na tramvaje a metro. Vznikla totiž přímo v místě stávajícího autobusového obratiště mezi stanicí metra, křižovatkou Černokostelecké a Sazečské ulice a záchytným parkovištěm P+R. Cestující tak tramvají dojedou přímo k zastávce metra.

„Největší problém Depa Hostivař bylo to, že v minulosti bohužel došlo k přetrhání jednotlivých přetupních vazeb. To se nám nyní podařilo napravit. Výhodou je také to, že příměstské autobusy budou moct nově stavět přímo u metra a dojde tak k lepšímu propojení s centrem města,“ řekl na zahájení náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). „Příjemným bonusem bude zkrácení přestupu z metra na tramvaj ze 400 na zhruba 180 metrů,“ dodal technický ředitel DPP pro povrchovou dopravu Jan Šurovský.

Stavbu tramvajové smyčky dlouhodobě iniciovala především Praha 10, která by zde v dlouhodobějším časovém horizontu viděla větší dopravní terminál, do kterého by měla být začleněna i železnice. Zastavovat zde bude vlaková linka S61 z Vršovic do Běchovic a také linka S49 z Roztok do Hostivaře. „Železniční zastávka Depo Hostivař zde vznikne, až budou hotové připravované příměstské vlakové linky, předpokládáme, že první z nich, do Běchovic, by mohla být hotová do roku 2024,“ řekl Scheinherr. „Poté by zde měl být postaven i P+R parkovací dům asi pro 650 aut, ten by se měl začít stavět zhruba za ty dva roky,“ dodal.

Nová smyčka nakonec stála 194 milionů a postavila ji společnost Eurovia, která nabídla nejlepší cenu. Ve smyčce lze odstavit až pět tramvají a nově zde vznikla i čtveřice nástupišť, přičemž tři slouží pro tramvaje a jedno pro autobusy, které pak mají svoji odstavnou plochu přímo uvnitř tramvajové smyčky. Nezapomnělo se ani na zeleň. Vysazeno bylo přes dva tisíce keřů a přibudou i další stromy. To ale až na podzim, aby vlivem vysokých letních teplot neuschly. „Nechali jsme zde umístit i čmeláčí verzi úlu, čmelín, a také hmyzí hotel,“ uzavřel ředitel pražského dopravního podniku Petr Witovski.

Fotogalerie
25 fotografií