Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pilot Petr zahynul na leteckém dni v Chebu: Dojemné vzpomínky a poslední fotka před smrtí

Autor: jel - 
15. srpna 2022
12:10

V neděli došlo k obrovské tragédii na mezinárodním leteckém dni v Chebu. Historické letadlo Hawker Hurricane Mk.IV po krátkém letu spadlo těsně vedle obytného domu a při nehodě zemřel jeho pilot Petr P. Na zesnulého zavzpomínal jeden z nejbohatších Čechů Ivo Lukačovič, který sám létá a s pilotem se znal z letiště Točná. Lukačovič zveřejnil Petrovu fotografii těsně před osudným vystoupením a přidal dojemný vzkaz. Zesnulému vzdal hold i místostarosta Chebu.

K nehodě došlo v neděli v půl čtvrté odpoledne. Na místo ihned vyrazili všechny složky IZS a byl vypraven také záchranářský vrtulník. Petr P. bohužel utrpěl tak vážná zranění, že na místě zemřel. Jedné další osobě zdravotníci ošetřili lehká zranění. 

Podle mluvčího leteckého dne Jiřího Poóra byl havarovaný stíhač z druhé světové války posledním letuschopným strojem v této verzi na světě. Policejní mluvčí Kateřina Pešková sdělila, že stroj dopadl mezi obytné domy a místní komunikaci. Kvůli tragédii byl letecký den předčasně ukončen.

Byl to frajer

Akce se zúčastnil i místostarosta Chebu Jiří Černý. „O nehodě jsem se dozvěděl s tím, že letadlo spadlo do obydlené části Chebu v Podhradu. Ihned jsem vyrazil na místo neštěstí,“ popsal Černý na sociální síti. Doplnil, že předpokládal nutnost zajištění náhradního ubytování pro obyvatele zasažených domů.

„Naštěstí se nepotvrdilo, že letadlo spadlo na bytový dům, ale vedle něj. Škody na majetku jsou minimální a kromě Petra nikdo nezahynul a nebyl vážně zraněn,“ dodal místostarosta a poděkoval všem členům záchranných složek, kteří na místě zasahovali. Sdělil, že odvedli skvělou práci. 

Černý také vyjádřil soustrast rodině zesnulého. „Upřímnou a hlubokou soustrast Petrově rodině. Byl to opravdu frajer.“

Příčinu a okolnosti nehody nyní vyšetřuje policie, která bude spolupracovat s Úřadem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Těšil se jak malej kluk

Už v neděli se k události vyjádřil také Ivo Lukačovič, z jehož letiště Točná letoun pocházel. Popsal svou poslední vzpomínku, kdy Petr na letadle celé dopoledne pracoval. „To letadlo žilo a přinášelo nám tolik radosti. A Petr žil a všechno bylo fajn. A proč odcházejí zrovna tihle správní chlapi?“ napsal. 

V pondělí Lukačovič zveřejnil fotografii zesnulého pilota, která byla pořízena těsně před jeho vystoupením. „Poslední fotka Petra před vystoupením. Schovává se před sluníčkem a těší se na svoje číslo jako malej kluk,“ napsal Lukačovič.

Video  Při pádu letadla v Chebu se zabil pilot Petr.  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání